Hopp til innhold

Ski og anorexi

Han er langrennstrener og bekymret for to av løperne sine. Professor Jorunn Sundgot-Borgen ha gode råd.

På ski
Foto: Nina Nilsen, Hamar

 

Spørsmål

Hei Jorunn. Jeg er trener for juniorer i langrenn, både gutter og jenter. Jeg tror jeg har to tilfeller av spiseforstyrrelser i gruppa mi. Det er en jente og en gutt.

Jeg føler at min egen kompetanse på dette området er altfor dårlig, og jeg er samtidig meget skuffet over hjelpen fra Skiforbundet. Hvordan bør jeg nærme meg dette? Hvem kan jeg kontakte med spørsmål om hvordan jeg skal forholde meg?

Jorunn svarer

Hei langrennstrener. Jeg forstår at du synes dette er et vanskelig tema. Men det er svært viktig at du tar dette opp med den enkelte løper.

Det mest ærlige er at du snakker med løperen selv og sier at du er bekymret for ham/henne. Jeg vil anbefale at dere sammen tar kontakt med en idrettslege eller fastlegen etter at du har snakket med løperen.

Gå for all del aldri bak ryggen på løperen og vær ikke redd for å vise din bekymring. Dette er problemer som må tas alvorlig før de utarter seg til alvorlig sykdom.

Jeg vil også på det sterkeste anbefale boken «Sterk/svak - håndboken om spiseforstyrrelser» av Finn Skårderud. Her kan du finne mange råd.

Håper løperne får den hjelpen de trenger. Det er godt at du ser og bryr deg om løperne dine.

Lykke til!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse