NRK Meny
Normal

Silkepeon

Peon (Paeonia lactiflora) er en fantastisk staude å ha i hagen. Den blomstrer overdådig, og dufter nydelig.

Silkepeon

Peoner er fine til snitt, men har ofte maur gjemt langt inne i blomsten.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Det er viktig at den har god plass rundt seg, og den bør helst få stå i fred.

Peonene vi har i hagene våre kommer opprinnelig fra Kina. De finnes ofte i eldre etablerte hager. Peoner er stadig like populære, og er lette å få tak i. Hovedfargene er hvit, gul, rød og rosa, med mange fargenyanser.

Silkepeon

Blomsterknoppene er også dekorative.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Før du planter denne stauden bør du tenke nøye gjennom plasseringen. Den liker nemlig ikke å bli flyttet på! Må du allikevel flytte den, kan det ta 2 år før den blomstrer igjen. Den beste tiden for flytting/deling er sent på høsten, når bladene har visnet ned. Peoner som står i potter kan plantes hele sommerhalvåret.

Den liker seg best i moldrik, fuktig, men veldrenert jord. Den bør plantes langt framme i rabatten, for at den skal komme ordentlig til sin rett. Blomstene blir store og tunge, og står bedre dersom planten blir støttet opp. Blomstringstiden er relativt kort, men er vi heldige kan vi nyte synet og lukten i ca. 3 uker. Tar du blomstene inn for å sette i vase, bør du først riste dem litt forsiktig. Ellers vil du få besøk av mange små søte maur.

Silkepeon i knopp

Peoner er stauder som bør støttes opp.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.