NRK Meny
Normal

Silkepeon

Peon (Paeonia lactiflora) er en fantastisk staude å ha i hagen. Den blomstrer overdådig, og dufter nydelig.

Silkepeon

Peoner er fine til snitt, men har ofte maur gjemt langt inne i blomsten.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Det er viktig at den har god plass rundt seg, og den bør helst få stå i fred.

Peonene vi har i hagene våre kommer opprinnelig fra Kina. De finnes ofte i eldre etablerte hager. Peoner er stadig like populære, og er lette å få tak i. Hovedfargene er hvit, gul, rød og rosa, med mange fargenyanser.

Silkepeon

Blomsterknoppene er også dekorative.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Før du planter denne stauden bør du tenke nøye gjennom plasseringen. Den liker nemlig ikke å bli flyttet på! Må du allikevel flytte den, kan det ta 2 år før den blomstrer igjen. Den beste tiden for flytting/deling er sent på høsten, når bladene har visnet ned. Peoner som står i potter kan plantes hele sommerhalvåret.

Den liker seg best i moldrik, fuktig, men veldrenert jord. Den bør plantes langt framme i rabatten, for at den skal komme ordentlig til sin rett. Blomstene blir store og tunge, og står bedre dersom planten blir støttet opp. Blomstringstiden er relativt kort, men er vi heldige kan vi nyte synet og lukten i ca. 3 uker. Tar du blomstene inn for å sette i vase, bør du først riste dem litt forsiktig. Ellers vil du få besøk av mange små søte maur.

Silkepeon i knopp

Peoner er stauder som bør støttes opp.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.