Hopp til innhold

Løytnantshjerte

Løytnantshjerte (Dicentra spectabilis) er en staude med et uvanlig plantenavn. Det verserer forskjellige historier om hvordan planten fikk navnet sitt.

Løytnantshjerte

Hva er det som skjuler seg inne i hjertet?

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Her er den navnehistorien jeg synes er mest sjarmerende:

Løytnantshjerte har fått navnet sitt etter hva du ser når blomsterhjertet åpnes. Når løytnanten åpnet hjertet ville han se en pike, og bli minnet om at det fantes vakre jomfruer. Inni hjertet var det en nydelig pike i bare «benklærne». Piken hadde hvitt undertøy på overkroppen, og ballongbukser til truse. Løytnanten skulle bli minnet på at han måtte være forsiktig, så han kunne komme tilbake å få seg en vakker jomfru til kone.

Løytnantshjerte

En lettstelt og vakker staude.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Denne stauden kommer opprinnelig fra Øst-Asia, og kom mest sannsynlig til Norge og Sørlandet på slutten av 1800-tallet. Planten ble populær, og spredte seg raskt til andre steder.

Løytnantshjerte er en hardfør staude. Den trives både i sol, og på skyggefulle steder. Den liker seg best på steder der jorden aldri tørker ut. Når den først trives kan den stå på samme sted år etter år uten at den får noe særlig stell.

Den mest vanlige utgaven har rosa og hvite blomster. Den finnes også med helt hvite blomster, som på bildet her. Blomstringstiden er mai og juni.

Les også om småhjerte i Planteguiden

Løytnantshjerte

Løytnantshjerte blomstrer i mai og juni.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)