Hopp til innhold

Så mye risikerer du å legge på deg i jula

Det er ingen hemmelighet at julematen er mektig. Men hvor mye kan du egentlig gå opp i vekt hvis du spiser ribbe og pinnekjøtt hver dag i hele jula?

Ribbe med sprø svor

Ribbe med sprø svor er en klassisk julemiddag for mange nordmenn. Men ribba er full av kalorier, og hvis man ikke passer på kan den fort legge seg rundt midjen.

Foto: Opplysningskontoret for Kjøtt / Aina C. Hole

Siri Forsmo
Foto: NTNU

Mat og drikke er en viktig del av julen og mange av oss koser oss litt ekstra. Å gå opp noen kilo i jula er ikke uvanlig. Men hvor mye kan man egentlig legge på seg før jula er over?

– Det som er spesielt med maten i jula er at den er veldig fet i forhold til det vi vanligvis spiser. Fett er en kaloribombe, og hvis man spiser 7000 kalorier for mye en dag, tilsvarer det et kilo fett, sier professor Siri Forsmo ved Institutt for samfunnsmedisin på NTNU.

Hun tror likevel de færreste greier å få i seg så mange kalorier på én dag.

– Da må man fordele mange ribbeporsjoner jevnt utover hele dagen, og det spørs om så mange klarer det. Det er få som synes at det er veldig gøy å spise så mye over mange dager.

Fem kilo på ti dager

Forsmo mener det er mer realistisk at folk går opp rundt et halvt kilo om dagen dersom man gafler i seg julemat, alkohol og søtsaker hele jula.

– Det er fullt mulig å gå opp fem kilo på ti dager. Man merker det kanskje ikke de første dagene, men mot slutten av uka er det ingen tvil.

  • Hør mer om julekiloene i Kveldsåpent:

Det å gå opp såpass mye på så kort tid er ikke anbefalt av helsemyndighetene.

– Det er ikke spesielt sunt å spise så mye fett. Fettet svømmer rundt i blodet, og det er ikke sikkert at tarmen makter å suge opp alt sammen heller, sier Forsmo.

Men kroppen jubler over de ekstra kaloriene vi stapper i oss i jula.

– Vi er konstruert for nød og laget for å lagre reserver. Når kroppen får et overskudd av kalorier skynder den seg å pakke det inn, for det kan jo ta slutt en gang, sier Forsmo.

Pinnekjøtt

Man skal nyte julematen, men ikke fråtse over mange dager, mener professor i samfunnsmedisin, Siri Forsmo.

Foto: Matprat.no/Anne Manglerud
Tar fem uker å få det vekk

Og fråtsingen tar som regel slutt. Som oftest rundt 1. nyttårsdag. Men hvordan skal man bli kvitt de ekstra kiloene som har lagt seg rundt midjen i jula?

– For å gå ned i vekt må man ha et kaloriunderskudd, forklarer Forsmo.

Hun anbefaler ikke å la være å spise eller kutte ned kaloriinntaket til et minimum, for da blir man fort syk og slapp.

– Mitt råd er å spise sunt og trene, og hvis man går ned én kilo i uka så er det bra.

Det betyr altså at det tar ti dager å legge på seg fem kilo, men fem uker å ta det av igjen.

– Ikke gå berserk

– Kroppen har lagret for krisetider, og når «krisen» kommer vil den jo prøve å holde på det den har spart opp. Derfor er det ikke så lett å bli kvitt det. Så moralen er å spare litt på ribba!

Forsmo sitt beste råd er å prøve å la være å gå berserk i jula.

– Husk på at fett er det mest energirike som finnes. Det er viktig å variere kostholdet, også i jula, og erstatte noe av kjøttet med fisk, sjømat og grønnsaker.

  • Få flere tips om hvordan man skal kvitte seg med julekiloene i Kveldsåpent:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)