Over en halv million amerikanere i alderen 50 til 71 år fylte i 1995 ut et detaljert spørreskjema om matvaner.
10 år senere var 70.000 av dem døde.
Forskerne sammenlignet gruppen som spiste mest rødt kjøtt, med den som spiste minst.
- Menn og kvinner med høyest inntak av rødt og bearbeidet kjøtt hadde forhøyet totaldødelighet, sammenlignet med dem som spiste minst rødt kjøtt, ifølge forskerne.
- Gruppen rødtkjøttetere hadde også betydelig større andel kreft og hjertesykdommer.
- Videre var gruppen som spiste mest rødt kjøtt også jevnt over oftere gift, røyket, hadde en høyere BMI og et høyere daglig inntak av energi og fett, enn gruppen som spiste minste minst slikt kjøtt.
- De som spiste mest rødt kjøtt hadde også jevnt over lavere utdannings- og aktivitetsnivå, og spiste mindre frukt, grønnsaker, fiber og vitamnintilskudd.
LES OGSÅ:
- Et sammendrag av rapporten Meat Intake and Mortality: A Prospective Study of Over Half a Million People finner du .
Tykk- og endetarmskreft
– Dette er en spennende og vel designet epidemiologisk studie. Resultatene underbygger konklusjonen i den grundige og omfattende kreftrapporten fra American Institute for Cancer Research/World Cancer Research Fund som ble publisert i 2007.
- Der ble det konkludert med at det er overbevisende dokumentasjon for at rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt øker risikoen for utvikling av tykk- og endetarmskreft, sier professor Lene Frost Andersen ved Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo til Tidsskrift for den norske legeforening.
LES OGSÅ:
Funnene er justert for andre livsstilsfaktorer med mulig innvirkning på dødeligheten, som for eksempel alkoholinntak, røyking, generelt energiinntak og bruk av vitamintilskudd.
Amerikanere fra 6 ulike delstater deltok i undersøkelsen.