NRK Meny
Normal

Prisforskjell på 28.000 hos dyrlegen

En dyreklinikk kan i prinsippet ta hva som helst for tjenestene den tilbyr. - Det er uforståelig at det skal være så stor forskjell i pris på samme operasjon, synes hundeeier Linn Andresen. Veterinærforeningen er uenig.

Linn Andresen

- Jeg ringte rundt til mange forskjellige veterinærer for å finne ut hva operasjonen innebar og hva det ville koste. Jeg fikk pristilbud på alt fra 6000 og oppover til 20 000 for ett av bena. Begge knærne måtte opereres, så til sammen var prisforskjellen på 28 000 kroner, eller 233 prosent for at hunden skulle bli fin igjen, forteller Linn.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten/NRK

- Jeg ville betalt hva som helst for å få Nova frisk, forteller Linn Andresen.

Bare noen måneder etter at hundevalpen Nova kom i hus, skjønte hun at noe var alvorlig galt med det nye familiemedlemmet.

Hunden

Bare noen måneder etter at hundevalpen Nova kom i hus, skjønte eieren at noe var alvorlig galt.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten/NRK

- Plutselig hørte jeg henne plutselig skrike uten noen synlig grunn.

Dette gjentok seg flere ganger og da Nova ikke sluttet å skrike, oppsøkte Linn profesjonell hjelp. Og det var ikke rart Nova hadde vondt.

Veterinæren kunne raskt fastslå at begge kneskålene var ute av ledd og at hun ikke kunne bli bra uten operasjon.

En spørreundersøkelse FBI har gjennomført hos veterinærer over hele landet viser store prisforskjeller. Vi spurte om prisen på noen utvalgte veterinærtjenester og svarene vi fikk, viste at prisene spriker med opptil 250 prosent fra billigst til dyrest.

Prisforskjell på 233 prosent

I og med at dette var en omfattende operasjon sjekket Linn priser hos flere veterinærer.

- Jeg ringte rundt til mange forskjellige veterinærer for å finne ut hva operasjonen innebar og hva det ville koste. Jeg fikk pristilbud på alt fra 6000 og oppover til 20 000 for ett av bena.

Begge knærne måtte opereres, så til sammen var prisforskjellen på 28 000 kroner, eller 233 prosent for at hunden skulle bli fin igjen, forteller Linn.

Les også:


Uforståelig

Marie Modal

- Det er forskjellig kompetanse på de ulike klinikkene og noen operasjonsmetoder er mer omfattende enn andre, mener Veterinærforeningens Marie Modal.

Foto: Anders Leines/NRK

- Det er ganske uforståelig at det skal være så stor forskjell. Selv om veterinærene bruker forskjellige metoder, eller det skulle oppstå komplikasjoner under operasjonen, så er 28 000 kroner veldig stort gap på samme operasjon, synes Linn.

Det synes ikke Veterinærforeningens president Marie Modal. Hun er ikke overrasket over Linns erfaring, og hun mener i stor grad kundene får det de betaler for.

- Det er forskjellig kompetanse på de ulike klinikkene og noen operasjonsmetoder er mer omfattende enn andre. For oss som veterinærer er det en utfordring å gi kunden et så godt beslutningsgrunnlag som mulig, og så må kunden selv bestemme hvor mye penger og ressurser de ønsker å bruke på dyrene sine.

- Men noen veterinærer priser seg veldig høyt?

- Jeg er ikke så bekymret for de som priser seg for høyt. Det største problemet er at det er så mange som ligger for lavt i pris, og det er et resultat av fri etablering og fri konkurranse i veterinærbransjen, sier Modal.

En dyreklinikk kan i prinsippet ta hva som helst for tjenestene den tilbyr. Prisene er ikke regulert, og spriker dermed mye fra veterinær til veterinær.

Det er stor forskjell mellom landsdelene, og i vår undersøkelse er det billigst å gå til dyrlegen i Ålesund, mens dyreeiere i Bergensområdet og i Oslo må punge ut for behandlingen hos veterinæren.

Les også: Enorm prisforskjell hos tannlegene


- Markedet fungerer ikke

Terje Kili i Forbrukerrådet

- Det er tydelig at det er en del penger å spare på å sjekke litt rundt, så min oppfordring er at forbrukerne orienterer seg i markedet før de bestemmer seg for hvilken veterinær de velger, sier Forbrukerrådets Terje Kili.

Foto: CF Wesenberg/kolonihaven.no

Forbrukerrådet synes prisforskjellene viser at markedet ikke fungerer.

- Noe prisforskjell er naturlig, men at en veterinær kan ta 40.000 kroner for det en annen kan gjøre for 12 000 høres urimelig ut, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Terje Kili.

- Hva er ditt råd til forbrukerne?

- Det er tydelig at det er en del penger å spare på å sjekke litt rundt, så min oppfordring er at forbrukerne orienterer seg i markedet før de bestemmer seg for hvilken veterinær de velger.

Ikke alle veterinærer i Oslo-området ligger like høyt i pris.

- Min filosofi er at du må ha råd til å gå til dyrlegen, og jeg vil heller at du kommer tre ganger for mye enn en gang for lite, sier veterinær Heidi Akselsen på Fornebu dyreklinikk. Hun ligger i det lavere prissjiktet i FBIs undersøkelse.

- I det øyeblikket jeg skrur taksameteret opp, vet jeg at kundene vil tenke seg om to ganger før de kommer. Med lavere pris får jeg bedre oppfølging av pasientene.

Kjenner du til andre dyrleger som er spesielt dyre eller spesielt billige? Send oss en e-post!

Hvor mye koster avliving av undulat?

Selv om prisen ikke er det første du tenker på når du må avlive din beste venn, er det her prisforskjellene er størst i FBIs prisundersøkelse. Den mest kostbare er opptil 2-3 ganger så dyr som den billigste, og resultatet er like trist uavhengig av prislappen.

- Jeg kjenner til klinikker som tar opptil 1300 kroner for å avlive smågnagere og fugler, mens vi tar 330 kroner for samme tjenesten. Etter min mening kan det lett bli et spill på følelser og på lommeboka. Eierne har ikke mye valg når det dreier seg om liv og død, sier Akselsen.

Sammenligningspriser

Sammenligning av veterinærprisene

Hund

 

Endring i prosent

Rutinerøntgen av hofter

  Pris

 

Dyrest: Vinderen dyreklinikk

2066

127 prosent mer enn billigste pris

Billigst: Ålesund veterinærvakt og smådyrklinikk

912

44 prosent av høyeste sum

Helsesjekk (konsultasjon)

 

 

Dyrest: Moseng dyreklinikk Oslo

650

75 prosent mer enn billigste pris

Billigst: Vinderen dyreklinikk

372

57 prosent av høyeste sum

Avlivning med bortkjøring og felles kremering

 

 

Dyrest: Vinderen dyreklinikk

2592

224 prosent mer en billigste pris

Billigst: Ålesund veterinærvakt og smådyrsklinikk

800

31 prosent av høyeste sum

Katt

 

 

Kastrering

 

 

Dyrest: Osøyro dyreklinikk

1067

68 prosent mer enn billigste pris

Billigst: Ålesund dyreklinikk

637

60 prosent av høyeste sum

Pakke: Id-merke, kastrering og vaksine

 

 

Dyrest: Osøyro dyreklinikk

2475

98 prosent mer enn billigste pris

Billigst: Fornebu dyreklinikk

1250

51 prosent av høyeste sum

Avlivning med bortkjøring og felles kremering

 

 

Dyrest: Vinderen dyreklinikk

1536

261 prosent mer enn billigste sum

Billigst: Ålesund veterinær og smådyrsklinikk

425

28 prosent av høyeste sum

NRK Forbrukerinspektørene har tatt kontakt med et tilfeldig utvalg dyreklinikker over hele landet for å innhente priser på noen spesifikke veterinærtjenester.

I denne undersøkelsen har vi fokusert på prisen på samme tjeneste hos de ulike klinikkene, og det viser seg at det er store prisforskjeller.

Vi har ikke testet kvaliteten på tjenestene hos de ulike dyreklinikkene. Den vurderingen må hver enkelt dyreeier gjøre selv.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.