NRK Meny
Normal

Kjæledyr gir snorkere

Vokser du opp med en hund i huset, har du større sjanse for å bli en snorker som voksen.

Mann som sover
Foto: Colourbox.no

Tidlig barndom påvirker snorking

Faktorer i barndommen fører til mer snorking som voksen, antyder en nordisk undersøkelse.

Særlig fire forhold ser ut til å ha betydning:

  • Innleggelse på sykehus med luftveisinfeksjon før fylte to år
  • Hyppige ørebetennelser som barn
  • Oppvekst i en familie med mer enn fem medlemmer
  • Hund i huset mens man er spedbarn

Test deg selv: Har du søvnproblemer?

Tidlig å trekke slutninger

- Det kan kanskje være viktig å hindre luftveisinfeksjoner tidlig i livet, sier en av forskerne i studien Amund Gulsvik til forskning.no.

- Men det er altfor tidlig å trekke slutninger, for eksempel om hvorvidt folk i snorkefamilier bør unngå å ha hund, understreker han.

15.556 snorkere mellom 25 og 54 år fra Sverige, Danmark, Norge, Island og Estland deltok i undersøkelsen. 18 prosent av disse oppga at de snorker høylydt minst tre ganger i uka. Forskerne sammenlignet denne gruppen med dem som ikke var plaget, og kunne da trekke ut forhold i barndommen som ser ut til å ha betydning.

Den foreløpige hypotesen er at infeksjoner eller bakterier i barndommen kan endre lymfesystemet og svelget.

Les også: Han sover på sofaen

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.