Kjæledyr gir snorkere

Vokser du opp med en hund i huset, har du større sjanse for å bli en snorker som voksen.

Mann som sover
Foto: Colourbox.no

Tidlig barndom påvirker snorking

Faktorer i barndommen fører til mer snorking som voksen, antyder en nordisk undersøkelse.

Særlig fire forhold ser ut til å ha betydning:

  • Innleggelse på sykehus med luftveisinfeksjon før fylte to år
  • Hyppige ørebetennelser som barn
  • Oppvekst i en familie med mer enn fem medlemmer
  • Hund i huset mens man er spedbarn

Test deg selv: Har du søvnproblemer?

Tidlig å trekke slutninger

- Det kan kanskje være viktig å hindre luftveisinfeksjoner tidlig i livet, sier en av forskerne i studien Amund Gulsvik til forskning.no.

- Men det er altfor tidlig å trekke slutninger, for eksempel om hvorvidt folk i snorkefamilier bør unngå å ha hund, understreker han.

15.556 snorkere mellom 25 og 54 år fra Sverige, Danmark, Norge, Island og Estland deltok i undersøkelsen. 18 prosent av disse oppga at de snorker høylydt minst tre ganger i uka. Forskerne sammenlignet denne gruppen med dem som ikke var plaget, og kunne da trekke ut forhold i barndommen som ser ut til å ha betydning.

Den foreløpige hypotesen er at infeksjoner eller bakterier i barndommen kan endre lymfesystemet og svelget.

Les også: Han sover på sofaen

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)