NRK Meny
Normal

Pesach - jødenes påske

Jødenes påskefeiring er først og fremst en frihetsfest.

Vann til det ugjærede brødet matzoth.
Foto: MENAHEM KAHANA / AFP

- Vi minnes at Moses førte israelittene ut av fangenskapet i Egypt.

Det forteller forstander i Det Mosaiske Trossamfunn i Trondheim, Ralph Burchmann. Han feirer de to såkalte sederkveldene, som innleder pesach, med et festmåltid sammen med familien og flere titalls andre som oppsøker trossamfunnets festlokale.

- Jeg føler meg virkelig fri under sederen. Dette at vi på en kveld som denne kan lene oss tilbake og føle oss fri - det er en dypt fundert symbolikk.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.