NRK Meny
Normal

På besøk hos Tårnfrid og Tårnleif

I løpet av noen uker går de fra forsiktig flørting til å være syvbarns-foreldre. Det er hektisk å være tårnfalk.

Falk med bytte i reiret

Falk med egg, unger og bytte.

Foto: Direktoratet for naturforvaltning / NRK

Les: Falkungene er fløyet

SE: Falkunger leker

LYD: På besøk hos falkefamilien

LYD: Hør pipingen fra eggene  

Naturens verden (NRK P1) fikk være med da «stefar» Lars Løfaldli skulle sjekke formen til den førstefødte. Lars er rådgiver i Direktoratet for naturforvaltning, og har hundrevis av fuglekasser som han holder oppsikt med nå på våren og forsommeren. I to av dem bor det tårnfalk.

Trives i fraflyttede låver

Reirene ligger i gamle fraflyttede låver, høyt til værs med god utsikt over omgivelsene. Det er akkurat slik tårnfalken vil ha det. Nedover i Europa hekker de derfor ofte i tårn, derav navnet.

Tårnfrid og Tårnleif har satt bo mellom gammelt høy og landbruksmaskiner fra Blakkens dager. Vi lister oss over fjærende gulvplanker, og kan høre forsiktig piping fra kassen på veggen.

Tårnfrids skarpe sanser har oppdaget oss på langt hold, så hun har tatt til vingene da de ubudne gjestene nærmet seg reiret.

Smålåten piping fra eggene

Jeg er redd for at vi skal skremme henne fra å komme tilbake til ungen og eggene, men Lars kan berolige med at det er mye mer farlig å forstyrre fuglene tidligere i hekkingen. Likevel prøver vi å gjøre besøket så kort som mulig.

Vi fjerner en løs planke bak på kassen, og en snøhvit, dunete unge åpenbarer seg sammen med seks spraglete, rødbrune egg. Stor er min forundring da det viser seg at det ikke bare er den utklekkede ungen som holder pipekonsert. Også fra flere av eggene kommer det smålåten piping!

- Det er ganske vanlig at foreldrene kommuniserer med kyllingen inni egget, kan Lars fortelle. Antakelig er det et signal om at «her kommer jeg», slik at de kommer i gang med neste fase i oppdragelsen.

Glupske etter kjøtt

Rovfugleunger er ganske glupske etter kjøtt, og så snart ungene er ute av skallet starter en ganske så hard tid for foreldrene. Utallige fugleunger og smågnagere skal fanges for å stille sulten hos de små.

Under rugingen deler foreldrene på å ligge på eggene, men nå må far trå til som jeger på heltid mens mor steller de små. Tårnfrid og Tårnleifs sju egg er en liten sensasjon, for bare en prosent av parene oppnår et så høyt tall.

Mye skal klaffe for at alle syv lever opp, og får være med på trekket til Afrika en gang utpå høsten. Det er en lang og farefull reise hvor mange av ungfuglene faller fra. Men kanskje er de heldige og får vende tilbake til sine barndoms trakter for å stifte bo selv.

Travel tid venter

Etter å ha sjekket at alt står bra til med ungen, legger vi lokk på kassen og lister oss ut igjen så Tårnfrid kan overta reiret sitt. Vel ute tar vi skjul under et tre et stykke unna, og etter bare noen sekunder ser vi en elegant pilvinge seile gjennom luften mot kassen. Tårnfrid er tilbake på plass!

Like etterpå gjør far Tårnleif også entré, med et ferskt bytte i klørene. Med halsbrekkende akrobatikk flyr han inn, snur i døren og straks etter er han på ny en speidende, vaktsom prikk oppe på himmelen.

I kassen er mor alt i gang med nok en foring. Jammen er det hektisk å være tårnfalk!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.