Øverst på pallen

Apple er ute med nye versjoner av både Ipod nano og Ipod touch. Vår test viser at begge spillerne overbeviser stort.

Ipod nano 5G

Ipod nano 5G

Foto: Apple

Radio har lenge vært et savn hos mange Ipod nano-brukere. Nå er denne funksjonen endelig på plass, med en mottaker som gjør jobben og vel så det.

Testen hos Lyd og Bilde konkluderer med nesten støyfrie mottak både ute og innendørs. Radiostasjoner kan lagres, og man søker med navigeringshjulet for å skifte kanal.

Dessuten kan radioen settes i pausemodus i inntil 15 minutter, og deretter fortsette lyttingen der man slapp ved å trykke play. Godkjent!

Mange funksjoner

Andre nye funksjoner i siste nano-generasjon (den femte i rekka) er diktafon, skritteller og innebygget stemmeangivelse av musikken. Kanskje ikke det viktigste for brukere flest, men artig og greit nok.

Men nå kan den også ta opp video i den relativt lave VGA-oppløsningen 640 x 480 piksler. Resultatet blir ganske brukbart, i godt lys vel å merke.

Mulighet til å ta stillbilder er det dårligere med; spillerens slanke design gir ikke plass til et kamera som både kan fotografere og filme.

Den nye nano’en ser omtrent identisk ut med forrige utgave, men kan leveres i flere farger enn før. Mål, vekt og design er uendret, med den skarpe og gode skjermen som eneste unntak. Den er blitt en anelse større.

Glimrende lyd

Lydkvalitet er og blir det aller viktigste for en harddiskspiller som dette. Der er det heller ikke mye å sette fingeren på. Ipod nano leverer rett og slett glimrende lyd.

Spilleren takler det meste av lydformater, fra MP3 til helt ukomprimerte CD-filer. Øreproppene som følger med yter ikke lydkvaliteten full rettferdighet, men er heller ikke av de aller dårligste på markedet.

Ipod nano leveres med minnekapasitet på både 8 GB (veiledende pris kr. 1250) og 16 GB (kr. 1490).

Prisene er de samme som før, selv om funksjonene er blitt flere. Nok en grunn til å konkludere med at dette er et godt kjøp.

Ipod touch 3G

Ipod touch 3G

Ipod touch 3G

Foto: Apple

Også den nye (tredje) generasjonen Ipod touch ser ut nøyaktig som forgjengeren. Men skinnet bedrar.

Touch’en har fått dobbelt så stor lagringsplass og en ny grafikkmotor som gjør den enda mer velegnet for spill. Dessuten er skjermen oppgradert og batterikapasiteten utvidet.

For øvrig er det meste som før, hvilket vil si at dette er en av markedets desidert beste MP3-spillere. Ja, den står faktisk fjellstøtt helt øverst på pallen, ifølge testen i Lyd og Bilde.

Ipod touch er dessuten en ypperlig spillmaskin, og mange vil sette pris på at den laster inn spillene vesentlig kjappere enn i tidligere utgaver. Testen viser at Ipod touch 3G generelt sett har bedre ytelse uansett hva den skal gjøre.

Avansert og allsidig

Og mulighetene er virkelig mange, her snakker vi om en slags Iphone-klone uten ringemuligheten. Musikk, video og spill er de viktigste bruksområdene i denne spilleren.

Med unntak av den minste og rimeligste utgaven (8 GB), leveres den med stemmestyring via mikrofonen på ledningen til øreproppen. Noe som fungerer helt greit etter en viss tilvenning.

Mye for pengene

Lydkvaliteten er i toppskiktet, betjeningskomforten glimrende og batteritiden absolutt godkjent. Kort sagt en komplett MP3-/multimediespiller, med minnekapasitet på henholdsvis 8 GB (kr. 1690 veiledende), 32 GB (kr. 2490) og 64 GB (kr. 3290).

Med sistnevnte utgave kan du for eksempel lagre 14.000 låter komprimert. Det skal godt gjøres å finne andre spillere som gir like mye for pengene, og med så god kvalitet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)