Spørsmål
Hei Fedon!
Jeg er allergisk mot nesten all frukt, og lurer i den sammenheng på hva jeg kan spise for å erstatte antioksidanter og fiber, som jeg mister når jeg ikke kan spise frukt. Finnes det noen alternativer?
Det eneste jeg kan spise er banan og vannmelon, og det er jo kanskje ikke de beste valgene med tanke på den glykemiske indeksen (GI). Har du noen råd på dette feltet?
Fedon svarer
Hei!
Frukt er faktisk ikke de matvarene med høyest antioksidantnivå. Nøtter, urter, krydder og bær, samt fargerike grønnsaker, topper listen.
Blåbær, granateple, tyttebær, nellik, kanel, allehånde, oregano, paprika, tomat, blomkål, og ikke minst valnøtter, er alle eksempler på mat som inneholder rikelig med antioksidanter.
Hvis spiser du variert fra alle disse nevnte gruppene, spiller det ingen rolle om du ikke tåler de fleste frukttypene.
Hilsen
Fedon Lindberg
Spesialist i indremedisin