Norge godt unna levealder-toppen: – Helse kan bli tapende

OSLO (NRK): Norge har som mål å være blant de topp tre landene i verden når det gjelder forventet levealder. Da må vi satse enda mer på folks helse, mener helsedirektøren.

Bjørn Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener at helse ofte blir tapende i møte med andre samfunnsinteresser.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Helsedirektør Bjørn Guldvog la tirsdag fram nøkkeltall for helsetjenesten i Norge for 2015.

​​​​Der kommer det frem at Norge i mange år har ligget svært godt an i globale sammenlikninger. Men selv om vi fremdeles har god utvikling i forventet levealder, er levealderutviklingen enda bedre i andre land.

– Det er tverrpolitisk enighet om at vi skal være blant de tre landene i verden med høyst forventet levealder. Vi er i dag på åttende plass i Europa og 13. plass blant OECD-landene samlet. Vi lå også på 13. plass i 1990, sa Guldvog under presentasjonen.

– Vi er ganske langt fra å nå de målene vi har satt oss, la han til.

Fire sykdommer må bekjempes

Han åpnet presentasjonen sin med å si at helse får mye oppmerksomhet i Norge, men kanskje ikke nok oppmerksomhet for de riktige tingene.

– I møte med andre samfunnsinteresser, kan helse bli tapende, sa helsedirektøren.

Nesten 9 av 10 dødsfall skyldes hjerte- og karsykdommer, kreft, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) og diabetes. Hvis vi skal leve lengre og bedre, er det disse fire sykdommene vi må bli flinkere til å forebygge og behandle, mener Helsedirektoratet.

– For å nå disse målene må det jobbes knallhardt med fysisk aktivitet, ernæring, salt- og sukkerreduksjon, tobakksreduksjon og moderasjon i alkoholforbruket, sa Guldvog.

Flere eldre mosjonerer

I årets tale ble det påpekt en rekke positive utviklinger i folkehelsen, spesielt blant unge og eldre.

Fra slutten av 1990-tallet har andelen eldre som i noen grad mosjonerer økt fra omkring 60 til 80 prosent, og dagligrøykingen er gått ned fra 17 til 12 prosent, mest for menn.

– På gruppenivå er det fantastisk. Å endre en atferd i befolkningen med 20 prosent, er ganske formidabelt, mener helsedirektøren.

Samtidig er andelen som drikker alkohol minst to ganger i uka, nesten doblet.

Det er ikke helt ønskelig. Eller, det er ikke ønskelig, sa Guldvog til latter fra de fremmøtte.

Færre unge røyker

Barn og ungdom får stadig bedre helse. Det er nedgang i røyking og ungdomsfyll er halvert de siste tolv årene.

– I 2002 var åtte prosent av dem dagligrøykere. I dag er det én prosent. Det er en kjempegodutvikling, sa Guldvog.

– Men på en annen side, så begynner disse barna å snuse. Det er vi heller ikke glade for. Men det er samlet sett en god utvikling.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.