Hopp til innhold

Bekymret over nordmenns inntak av mettet fett

– Det øker risikoen for kreft i tykk- og endetarm, sier Helsedirektoratet, som i dag la fram nye tall om nordmenns spisevaner.

Biff

Nordmenn må spise mindre av fete kjøttprodukter, råder Helsedirektoratet i sin årlige kostholdsrapport.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

– Dessverre inneholder vårt kosthold betydelig mer mettet fett enn hva Helsedirektoratet anbefaler, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Det viser Helsedirektoratets statusrapport over nordmenns matvaner i 2013, som ble lagt frem i dag av Guldvog.

Øker risikoen for kreft

Siden femtitallet er nordmenns kjøttkonsum mer enn doblet. Og mesteparten av det vi spiser er rødt.

Bjørn Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog liker ikke utviklingen blant nordmenn når det gjelder inntak av mettet fett.

Foto: Thomassen / SCANPIX

– Dette øker risikoen for kreft i tykk- og endetarm, mens inntak av fisk minsker risikoen for hjerte- og karsykdom. Derfor er det uheldig at vi spiser dobbelt så mye kjøtt som fisk, sier helsedirektøren.

Guldvog minner om at matoljer og fet fisk er gode kilder for flerumettede fettsyrer og anbefaler heller det.

– Det gir en bedre balanse i kostens fettsyresammensetning. Det er god dokumentasjon for at man kan redusere risikoen for hjertesykdom ved å bytte ut en del av det mettede fettet med flerumettet fett.

Bær mer tilgjengelig

Vi spiser mer ost, margarin, matolje, godteri og frukt og bær. Rent sukker og smør går det mindre av.

Frukt og bær havner stadig oftere på norske tallerkener, mens forbruket av blomkål, gulrot og andre grønnsaker har stått på stedet hvil.

– Næringen har gjort et systematisk arbeid med å gjøre bær lett tilgjengelig i butikk. Denne satsingen synes nå godt på statistikken, og det forteller oss at valgene produsentene og dagligvarehandelen gjør, har stor innflytelse på forbrukeren, sier Guldvog.

– Mer fisk til kvinnene

Særlig unge kvinner spiser lite fisk. Det er lite gunstig siden fisk bidrar til en god utvikling av nervesystemet hos foster og spedbarn.

I desember konkluderte en rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) at verken fiskestorspisere eller andre får i seg for store mengder skadelige stoffer.

En stund var det bekymring for en opphoping av PCB og dioksiner, men Helsedirektoratet viser til VKM-rapporten som sier at jenter og kvinner i fruktbar alder ikke lenger bør begrense inntaket av fet fisk ut fra et helseperspektiv, slik rådet har vært frem til nå.

Fisk

Soleklart råd fra Helsedirektoratet: Spis mer fisk.

Foto: Maria Elsness / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)