Forsker: – Tilliten til helsemyndighetenes kostråd er overraskende lav

Helsedirektoratet anmodet torsdag det norske folk blant annet til å spise mindre fett gjennom sin årlige statusrapport, men studier har vist at nordmenn er overraskende skeptiske til rådene fra helsemyndighetene.

Nordmenn får stadig gode helseråd om hvordan kostholdet vårt bør være, men vi er ikke så flinke til å følge rådene. Vi bruker tre ganger så mye penger på godteri som på fisk, viser en ny rapport.

– Har vi høy nok tillit i dette arbeidet? spurte helsedirektør Bjørn Guldvog retorisk, da han torsdag presenterte Helsedirektoratets årlige statusrapport over nordmenns matvaner.

Og forskning tyder på at spørsmålet fra helsedirektøren er på sin plass.

Annechen Bugge

Annechen Bugge sier at det særlig er forvirringen som har kommet frem i kjølvannet av nye og populære dietter som gjør at flere mister tilliten til helsemyndighetenes råd.

Foto: Marit K. Selmer / NRK

– Studier har vist at tilliten til helsemyndighetenes kostråd er overraskende lav, sier forsker Annechen Bugge til NRK.

Hun er nettopp ferdig med et fire år langt forskningsprosjektet for Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), som har kartlagt folks muligheter og begrensninger for å foreta helseriktige måltidsvalg.

Bugge sier at flere dietter som står i motsetningsforhold til helsemyndighetenes anbefalinger de siste årene, har bidratt til folkets forvirring. Hun trekker frem lavkarbo-dietten som et eksempel.

– Vi ser at dette påvirker nordmenns spisevaner. Flere kutter ned på inntaket av brød, pasta og ris, og stadig flere øker inntaket av fett, sier hun.

Tar gjerne matdebatt

Helsedirektør Guldvog sier til NRK etter presentasjonen at han ser at Helsedirektoratet til en viss grad har en utfordring med å spre sine råd til befolkningen.

– Jeg tror tilliten til kostrådene våre er god, men vi registrerer likevel at flere stiller spørsmålstegn ved om myndighetene gir de rette kostholdsrådene, sier han.

– Noen lurer kanskje på om vi driver og koker sammen disse rådene på egen hånd – slik er det ikke. Vi bruker den beste forskningen i verden.

Nærbilde av helsedirektør Bjørn Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog tror folk har tillit til helsemyndighetenes råd, men ønsker en matdebatt velkommen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Guldvog sier at helsemyndighetene er helt åpne for å ta en matdebatt på enkelte områder, og ønsker diskusjonen velkommen.

– Forvirringen bekymrer

På den økologiske kostholdsbutikken Røtter i Oslo er det mange av kundene NRK snakket med som sier at de synes det kan bli litt vel mange kostholdsråd å følge med på.

Anja Kuyters

Anja Kuyters er en av dem som synes det kan bli forvirrende med alle de forskjellige kostrådene som florerer overalt.

Foto: NRK

– Jeg synes det er mye. Det er mange tips og kostholdseksperter som florerer i media, og det er forvirrende synes jeg, sier Anita Fritz til NRK.

I jungelen av råd forsøker mange å lytte og søke opp så mye som mulig selv, for å se om det er riktig eller galt.

– Man vet ikke alltid hvem man skal stole på, sier Anja Kuyters.

Hun sier hun som oftest går sine egne veier, og bruker ikke nødvendigvis å rette seg etter rådene fra Helsedirektoratet.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.