Hopp til innhold

Nord-Europa protesterer

Norske forbrukermyndigheter er ikke de eneste som protesterer mot EUs forslag til nytt forbrukerdirektiv. Flere regjeringer i Nord-Europa er også meget kritiske.

Randi Flesland

Forbrukerrådets nye direktør Randi Flesland kritiserer EU-forslaget som skal harmonisere handel over landegrensene.

Foto: Astrid Engen, NRK

Sterkest er protestene i Finland, Danmark og Nederland. I likhet med Norge har disse landene lover og regler som gir forbrukerne langt bedre beskyttelse enn mange andre steder.

- Vi protesterer sterkt mot lovforslaget, sier Forbrukerrådets direktør Randi Flesland. - Hvis det blir vedtatt, blir lovgivningen på dette området overført fra Norge til Brussel, sier hun.

Flesland forklarer at såkalte minimumsrettigheter for norske forbrukere blir snudd til maksimumsrettigheter hvis EU-forslaget innføres uten at Norge bruker reservasjonsretten.

- I dag er det slik at landene kan "legge på" nasjonal lovgivning på toppen av felles europeiske regler for forbrukernes rettigheter.

- Problemet med lovforslaget er at vi mister denne muligheten. Med det nye forslaget innføres det et maksimumskrav som gjør at ingen land kan legge til ytterligere rettigheter. Dette vil bety en sterk svekkelse av norske forbrukere.

- De vil ikke lenger ha bedre beskyttelse enn folk andre steder i Europa. Norske myndigheter kan med andre ord ikke styre hvilke rettigheter som skal gjelde her hos oss. I dag kan vi det, sier Forbrukerrådets direktør.

Enklere netthandel

Det nye EU-forslaget lanseres for å harmonisere den europeiske handelen over landegrensene, spesielt handel på nettet. Men reglene skal være like for alle, uansett hva som omsettes og hvilke kanaler salget skjer gjennom.

I praksis vil det blant annet bety at norske kjøperes reklamasjonsrett blir redusert fra fem til to år, enten du kjøper en bil eller en CD-plate. Og enten du kjøper over disk eller på nettet. Dessuten vil mulighetene til å protestere på urimelige kjøpsvilkår bli mindre. Og telefonselgere får friere tøyler i Norge enn de har i dag.

- Vil netthandelen endre seg mye hvis det nye forslaget blir vedtatt av EU?

- Nei, det er slett ikke sikkert, mener Randi Flesland. - En undersøkelse EU-kommisjonen har gjennomført blant 7000 europeiske bedriftsledere viser at de fleste tror virkningen av de nye reglene vil bli små. Hele 41 prosent av lederne svarer at dette overhodet ikke vil få noen effekt når det gjelder handel over landegrensene og via nettet.

Avgjøres i sommer

Undersøkelsen bekrefter Forbrukerrådets mistanke om at forslaget er forhastet og et steg i feil retning. - Selv om det kan gjøre netthandel tryggere og enklere, vil vi jobbe hardt mot dette forslaget, sier Randi Flesland.

Forslaget er nå sendt ut på høring, og den norske regjeringen skal komme med sin uttalelse innen 1. mars. Planen er så at EU-parlamentet ferdigbehandler saken innen utgangen av juni.

Alt tyder derfor på at det nye lovverket blir innført mot slutten av året - hvis det ikke blir nedstemt. Sterk motstand i Nord-Europa gjør at debatten allerede er sterk i EUs organer. Og regjeringen må altså ta stilling til om Norge for første gang skal benytte vår reservasjonsrett mot innføring av en ny felleseuropeisk lov.

SISTE: På grunn av den innbitte motstanden fra forbrukerorganisasjoner i flere land har EU utsatt behandlingen av det nye direktivet til etter sommeren, melder nettavisa E24

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)