NRK Meny
Normal

Nettmøte om kjærlighetssorg

Å bli forlatt gjør vondt! For noen kan det ta flere år å komme over tapt kjærlighet. Samlivsbrudd er sorgen du ikke sender blomster til. Mandag kveld svarte psykolog Sissel Gran på spørsmål i vårt nettmøte om kjærlighetssorg.

Psykolog Sissel Gran
Foto: Tor Risberg / NRK

 

Følg nettmøtet her

Se Sissel Gran i nett-TV

Å oppleve at partneren forlater deg kan smerte hardt og lenge. Mange blir rett og slett syke av det.

Men hvor lenge er det akseptabelt å sørge? Hvem takler kjærlighetssorgen best; kvinner eller menn? Og hvordan kommer man over sorgen fortest mulig? Psykolog Sissel Gran svarte på disse og flere spørsmål i Puls på TV mandag kveld. Og etter sending svarte hun på spørsmål i vårt nettmøte.

- Ønsket om å høre til følger oss hele livet. Derfor gjør det så vondt å skilles, også fra en partner du er ganske lei, sier Gran.

Sorgen går i faser. Fra sjokk, vill protest, apati, akseptering til reorientering. Men det kan gå i ring. Lettelse kan avløses av bunnløs fortvilelse. Men hvert minutt og hver time du ikke plages med sorgen gir håp om at du skal komme deg ut av den sørgende tilstanden, forteller Sissel Gran.

Den svarteste sorgen

Hvordan bruddet skjer betyr mye for hvor stor sorgen føles. Å bli skiftet ut med en annen, er ifølge psykologen den svarteste kjærlighetssorgen. Du dumpes. Reduseres til et null. Det er sterke følelser i sving! Forskning viser også at en fjerdedel av de som har vært igjennom et samlivsbrudd sykmeldes fra jobben.

- De havner rett i kjelleren. For mange tar det tid å komme seg opp igjen. Det er viktig å finne ut av hvorfor de faller sammen og hvordan de kan komme seg videre, sier Gran.

Evig sorg

Et mer «rent» brudd, hvor ingen av partene går til en ny, er ifølge Gran lettere å takle. - Det vet alle, og derfor lyver vi om at vi har truffet en annen. Vi gjør det for å skåne partneren vår, hevder hun.

Ifølge henne er de fleste på beina igjen noen måneder etter bruddet. Vanligvis tar sorgprosessen ikke mer enn to år. Noen sørger lenger. Det kan ta fem år, kanskje 10, og noen kommer aldri over det. De greier ikke å gi slipp, sier Gran.

Puls-psykologen understreker at akseptering er et nøkkelord for å komme over sorgen.

Sliter du med kjærlighetssorg? Sissel Gran svarte på spørsmål i vårt nettmøte mandag 15. januar.

Følg nettmøtet her

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.