Nå haster det om du vil ha gratis HPV-vaksine

I juni avsluttes programmet som har gitt nesten 120.000 unge kvinner gratis HPV-vaksine de siste to årene.

HPV-vaksine

De som ennå ikke har startet vaksineprogrammet, rekker ikke å få fullført det gratis, men de kan få tatt de to første vaksinene.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Fra og med 1. juli 2019, må du betale rundt 4000 kroner hvis du vil ha vaksinen som beskytter mot HPV-viruset.

HPV-virus er svært vanlig. Ifølge Folkehelseinstituttet blir 70 prosent av befolkningen smittet i løpet av livet. De fleste infeksjonene er ufarlige og går over av seg selv, men smitte kan i noen tilfeller føre til livmorhalskreft.

Totalt har 200.000 kvinner som er født i 1991 eller senere, fått tilbud om vaksinen, som består av tre doser.

Tall fra Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK) viser at over 120.000 har benyttet seg av tilbudet og startet vaksinasjonsprogrammet, men kun 83.000 av dem har fullført vaksinasjonen med alle de tre dosene.

Dermed mangler nærmere 40.000 av dem en eller to doser.

– Nå haster det å få satt siste dose. Tilbudet går ut 30. juni, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.

– Tre doser er best

FORNØYD: Overlege Margrethe Greve-Isdahl er glad hepatitt B-vaksine nå tilbys alle norske spedbarn.

Overlege Margrethe Greve-Isdahl oppfordrer folk til å ta HPV-vaksinen før fristen

Foto: NTB Scanpix

Det skal gå minst én måned mellom første og andre dose, og deretter skal det gå minst fem måneder mellom andre og tredje dose.

For å få gratis HPV-vaksine, må man ha påbegynt vaksinasjon innen utgangen av desember 2018. Disse kan få en dose til nå før tilbudet går ut i juni 2019.

Om man ikke rekker å få fullført vaksinasjon med tre doser innen fristen, kan man kontakte lege for å betale for den siste dosen selv.

– De som har startet, men bare har fått første vaksinedose, vil vi råde til å ta dose nummer to innen fristen går ut. Tre doser er best, men to er bedre enn én, sier Greve-Isdahl.

Mange unge kvinner spør om de må starte vaksineringen på nytt dersom det har gått mer enn én måned mellom den første og andre dosen eller mer enn fem måneder mellom den andre og tredje dosen.

– Svaret er at de ikke trenger å starte på nytt. Én måned og fem måneder er minimumsintervaller, oppklarer Greve-Isdahl.

De som ikke har startet på første dosen allerede, må nå betale for hele vaksineprogrammet dersom de ønsker HPV-vaksine.

Gis til alle nye skolekull

Vaksineprogrammet sørger for at kvinner født i perioden 1991–1996, får tilbud om vaksinen som beskytter mot HPV-viruset, som blant annet kan føre til livmorhalskreft.

– Hvorfor avsluttes gratisordningen nå?

– Tilbudet om gratis HPV-vaksine er et opphentingsprogram for å treffe kvinner født 1991 og senere som ikke har fått tilbud tidligere. Programmet er midlertidig, og har hele tiden vært planlagt som et 2-årig tilbud, sier Greve-Isdahl til NRK.

Siden 2009 har HPV-vaksinen vært et permanent tilbud av barnevaksinasjonsprogrammet i 7. klasse - for jenter født 1997 og senere. I 2018 ble tilbudet i barnevaksinasjonsprogrammet utvidet til å omfatte gutter født 2006 og senere.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.