Fire av ti har ikke fullført HPV-vaksinen

Tusenvis av unge kvinner har fortsatt ikke tatt den tredje og siste HPV-sprøyten. Rekker de det ikke før juli, må de betale for den selv.

helsesykepleier HPV

KAN GÅ UTOVER LOMMEBOKA: HPV-vaksinen består av tre sprøyter og hver av dem kan koste oppimot 1300 kroner. Unge kvinner som har begynt på HPV-vaksinen kan få de siste dosene gratis fram til juli. Her med avdelingsleder Anne Cathrine Bragdø i ungdomshelsetjenesten i Kristiansand.

Foto: Christina Cantero / NRK

– Vaksinen vil ikke ha like god effekt om man ikke fullfører, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.

De siste to årene har unge kvinner født etter 1991 fått muligheten til å ta HPV-vaksinen gratis. Vanligvis koster den mer enn 3000 kroner.

Vaksinen tas i tre omganger og kan blant annet forebygge livmorhalskreft.

60 prosent av de unge kvinnene har takket ja til gratistilbudet, som ble avsluttet i 2018.

– Det er en veldig høy oppslutning, sier overlegen.

Gratis frem til sommeren

Men det er fortsatt rundt 40 prosent av de 130.000 unge kvinnene som mangler den tredje og siste HPV-sprøyten.

Hver vaksinedose har en pris på oppimot 1300 kroner. Dersom man er i gang med HPV-vaksineringen, kan man fortsatt få den andre og tredje sprøyten gratis fram til sommeren.

– Jeg vil anbefale alle å fullføre vaksinen, sier 22 år gamle Rikke Brekke.

Hun studerer sykepleie på Universitetet i Agder (UiA) i Grimstad, og fullførte HPV-vaksinen i fjor.

– Jeg har oppfordret alle venninnene mine til å ta den også, forteller hun.

sykepleierstudenter HPV

ER FERDIGE: Sykepleiestudentene Emma Ersland (f.h.), Rikke Brekke og Camilla Skard er ferdige med HPV-vaksineringen og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

Foto: Christina Cantero / NRK

Mindre skepsis

Nesten ni av ti syvendeklassinger tok vaksine mot HPV høsten 2018. Kreftforeningen skulle gjerne ha sett at tallet økte til 100 prosent.

– Vi kan enkelt beskytte oss mot livmorhalskreft og andre kreftsykdommer ved å ta en vaksine. Jo flere som tar HPV-vaksinen, jo mindre HPV-smitte vil det bli og færre vil få kreft, sier Geir Wehus, distriktssjef for Kreftforeningen i Kristiansand.

Wehus mener HPV-vaksinen er en av de beste garantiene som finnes mot flere kreftsykdommer. I tillegg til å beskytte mot livmorhalskreft, forebygger vaksinen flere andre kreftsykdommer som både gutter og jenter kan få.

Det er ti år siden HPV-vaksinen ble tilbudt til jenter i sjuendeklasse. Da var det flere foreldre som var skeptiske til vaksinen.

Slik er det ikke nå lenger, ifølge leder Anne Mette Røilid Vollan i faggruppen for helsesykepleiere i Vest-Agder.

– Nå sier de fleste foreldre ja, understreker hun.

​​​

Geir O. Wehus

VIL HA FULL DEKNING: Geir Wehus i Kreftforeningen ser ingen grunn til at ikke absolutt alle sjuendeklassinger tar HPV-vaksinen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Like effektiv hos gutter

Drøyt 90 prosent av sjuendeklassingene i landet, både gutter og jenter, har tatt vaksine mot viruset. Det kommer fram i en rapport fra Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK.

– Det er svært gode tall, sier Wehus i Kreftforeningen, som samtidig understreker at han gjerne skulle ha sett en enda høyere prosentandel.

Hvorfor tror du det fortsatt er noen få som ikke har tatt vaksinen?

– Det er vanskelig å si. Det er ingen grunn til det. Det er jo en vaksine med svært få bivirkninger og veldig god effekt, sier Wehus.

Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen tar for seg fenomenet vaksinemotstand. Programleder Andreas Wahl møter skuespiller Sølje Bergmann som har valgt å droppe de fleste barnevaksinene for sine egne unger. Han får hjelp av immunolog Tone Fredsvik Gregers til å lage 10.000 doser HPV-vaksine. Og oppdager at Oslofolk er villige til å forby vann. Sesong 2 (5:6)

Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen tar for seg fenomenet vaksinemotstand. Programleder Andreas Wahl møter skuespiller Sølje Bergmann som har valgt å droppe de fleste barnevaksinene for sine egne unger. Han får hjelp av immunolog Tone Fredsvik Gregers til å lage 10.000 doser HPV-vaksine. Og oppdager at Oslofolk er villige til å forby vann. Sesong 2 (5:6)