Hopp til innhold

Nå blir strømmen trådløs

Snart kan du legge laderne dine i skuffen for godt. Nå kommer den trådløse strømmen.

Laptop
Foto: www.colourbox.no

Batterier, ladere, ledninger og kontakter til de elektroniske apparatene vi omgir oss med blir snart en saga blott hvis det går slik ekspertene tror. Trådløs strøm blir en av de store nyhetene på verdens største elektroniske forbrukermesse CES som åpner i Las Vegas neste helg.

Teknologien finnes allerede. Det amerikanske selskapet Powerbeam har utviklet et laserapparat som sender 1,5 watt til et solcellepanel 10 meter unna. Akkurat nok til å drive en høyttaler eller en liten lykt med LED-pærer.

Snart lanserer selskapet en langt kraftigere utgave som også kan levere trådløs strøm til for eksempel bærbare datamaskiner, som krever minst 30 watt.

Systemet går ut på at elektrisitet konverteres til usynlige laserstråler som sendes gjennom huset og fanges opp av solcellepaneler som gjør strålene om til strøm igjen. Mobiltelefoner og datamaskiner skal så kunne fange opp denne strømmen selv om det ikke er noen stikkkontakt i nærheten.

Et gjennombrudd?

Fordelene er åpenbare. Når og hvis denne teknologien blir allemannseie kan du glemme alt som heter tradisjonell lading. Oppfinnelsen kan bli like viktig for batteriene som det trådløse nettet er blitt for Internett.

Går du inn i et rom med trådløs strøm og har en mobiltelefon i lomma, vil mobilen bli ladet konstant og automatisk. Det samme vil laptop’en og andre apparater som trenger lading, ifølge dem som står bak oppfinnelsen.

– Ordet lading vil snart forsvinne fra vokabularet. Når mobiltelefonen lader seg selv hele dagen behøver man ikke lenger tenke på det, sier Powerbeams direktør David Graham til avisa Guardian.

- Tvilsomt

- Hvis dette er så avansert som oppfinnerne vil ha det til, kan det bety litt av et gjennombrudd, sier Torleiv Maseng i en kommentar til FBI. Han er professor i signalbehandling ved Universitet i Oslo og forskningssjef ved Forsvarets forskningsinstitutt.

- Behovet for en slik teknologi er i hvert fall meget stort. Men jeg er slett ikke sikker på at den endelige løsningen er funnet. Ingen har ennå lykkes med å lage helt trådløs strøm.

- Jeg har ikke hørt om denne nye oppfinnelsen tidligere, men den minner mye om teknologien som brukes i mobiltelefoner som drives av solceller. Og som forutsetter at strålene treffer telefonen.

- Nytteverdien blir begrenset hvis det er slik at apparatene må holdes i bestemte posisjoner eller i befinne seg i spesielle områder for å bli ladet. Jeg kan vanskelig se for meg konsentrerte laserstråler som sendes i alle retninger inne i et rom. En laser kan jo ikke peke overalt, sier Maseng.

- Hva med strålefaren? Kan dette bli en helserisiko?

- Laser brukt på denne måten skal i utgangspunktet ikke være mer skadelig enn lys. Likevel er det for tidlig å si om det kan gi bivirkninger eller ikke. Laserstråler brukes jo også i kreftbehandling, så vi vet at de kan ha innvirkning på menneskekroppen, sier Maseng.

Forskerne bak den nye teknologien påstår at energien i den trådløse strømmen kun vil bli fanget opp av apparater som er laget for å ”spille sammen med” strålene. Dermed vil laserstrålene ikke kunne påvirke mennesker, hevder de.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)