NRK Meny
Normal

Mobilen kan gi allergi

Mette Ankersen slet med nikkelallergi på grunn av mobilen sin. Det kan du også gjøre. Sjekk om din mobil inneholder nikkel.

Nikkelmobil
Foto: NRK

Alle kan utvikle nikkelallergi hvis de er i jevn kontakt med nikkel. Nå viser en dansk undersøkelse at hver femte mobil inneholder nikkel.

– Jeg vil ikke kalle meg selv for en multiallergiker. Hvis jeg kan få allergi av mobilen, kan hvem som helst få det, forteller Ankersen.

Sjekk om din mobil står på lista over noen utvalgte telefoner som allerede er testet. Hvis den ikke er listet her, må du selv teste telefonen. Det gjør du ved å bestille nikkeltest på apoteket (som ikke er tilgjengelig i apotekhyllene, du må kjøpe ammoniakk og dimetylglyoxim.)

Nikkeltest av mobiltelefon

Slik tester man om mobiltelefonen inneholder nikkel. Blir q-tipsen rosa, er det nikkel i mobilen. Utstyret kan skaffes via apotek.

Foto: NRK

Nikkel er forbudt i kroppsnære produkter i Norge, likevel kan man utvikle nikkeallergi av mobilen sin.

– Vi kjente ikke til at mobilen kunne gi nikkelallergi, forteller Berit Gjerstad, seksjonssjef i Statens forurensningstilsyn.

Plagsom allergi

Nikkelallergi kan gi store plager med kløe og eksem, og i de verste tilfellene kan du få utslett på hele kroppen.

Ekstremt mange varer har spor av nikkel i seg. Hvis du først har fått nikkelallergi, må du være påpasselig på alt fra smykker, klokker, buksespenner til enkelte matvarer.

Grethe Amdal fra Norges Astma- og Allergiforbund er bekymret for at så mange mobiler inneholder nikkel.

– Vi krever at vi kan få en garantiordning på mobiler, så ikke flere utvikler nikkelallergi, sier Amdal.

Mobilprodusentene tok det alvorlig da de ble konfrontert med sine nikkelmobiler. Nokia lover å fjerne alle av sine nikkelholdige mobiler i løpet av et år. Sony Ericsson på sin side kan garantere at deres nyeste modeller er nikkelfrie.

10 prosent av den norske befolkningen lider av nikkelallergi.

LES OGSÅ: Så mye stråler mobilen din

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.