Minimal effekt av sovemiddel

Vi bruker 20 millioner kroner i året på sovemiddel som ikke hjelper.

Trøtt tenåring
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Vendelrot, eller valeriana, er et naturlegemiddel mot søvnløshet. Nordmenn kjøper valeriana for 20 millioner kroner årlig, men en ny studie viser at middelet har minimal effekt.

Det er Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten i samarbeid med Puls, som står bak studien.  

Skrev søvndagbok

405 personer som har tatt valeriana mot søvnvansker, var med i undersøkelsen.

Forsøkspersonene ble delt inn i to like grupper gjennom en tilfeldig fordeling, og alle måtte skrive søvndagbok i to uker. 

Den ene gruppen fikk valeriana, mens den andre gruppen fikk placebo.

Verken forskerne eller deltagerne visste hvilken gruppe som fikk valeriana eller placebo.  

Liten forbedring

Undersøkelsen viser at begge gruppene sov litt bedre når de tok tablettene.

- Gjennomsnittlig er forbedringen ikke så veldig stor i noen av gruppene, men den er litt bedre i begge gruppene. Så det er en forbedring, også i placebo-gruppen, sier forskningsleder Signe Flottorp ved Kunnskapssenteret.

Dessuten sov de som fikk valeriana, litt bedre enn de som fikk placebo. Men resultatet er ikke statistisk signifikant og forskjellen er så liten, at resultatet kan skyldes tilfeldigheter.

Sagt på en annen måte: Hvis du gir valeriana til 20 personer, vil én kanskje få en positiv effekt.

- Vi kan konkludere med at det er ingen sikker forskjell på valeriana og placebo, men en trend i retning av valeriana, sier Flottorp.

LES OGSÅ: Slik sover du godt

- Separate soverom hjelper forholdet

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.