Mer diabetes ved keisersnitt

Barn tatt med keisersnitt har større risiko for å utvikle type 1 diabetes.

Insulinsprøyte
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Type 1 diabetes øker i omfang i Europa. Nå antyder en irsk studie at det kan være en sammenheng mellom forløsningsmetode og denne diabetesformen.

- Vi forstår ennå ikke helt hvorfor, men det er mulig at keisersnittet i seg selv er årsaken, kanskje fordi disse barna utsettes for sykehusbakterier først, framfor morens bakterier, sier en av forskerne bak studien Chris Cardwell til BBC.

Norge på diabetes-toppen

I motsetning til livsstilssykdommen type 2 diabetes, utvikles type 1 diabetes gjerne tidlig i livet. Sykdommen starter gjerne med kraftige symptomer, og må behandles med daglige injeksjoner insulin.

Over 250 norske barn under 15 år får diagnosen hvert år, og det har vært en økning på 30 prosent de siste årene. Norge, Sverige og Finland er blant de landene i verden med flest tilfeller av type 1 diabetes.

Til tross for mye forskning, er det fortsatt usikkert hvorfor noen utvikler diabetes. Man vet at infeksjoner i barndommen og genetisk disposisjon kan ha noe å si.

D-vitamin reduserer risikoen

Tidligere i år ble det publisert en studie som tyder på at D-vitamintilskudd kan begrense risikoen for insulinavhengig diabetes (type 1). Det er påvist at de som får diagnosen har lavere konsentrat av vitamin D i kroppen enn de som ikke har sykdommen. Type 1 diabetes er også vanligere i land med lite sollys.

Gi barna D-vitamin

Diabetes-nettsted for barn: dialek.no

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)