Mattilsynet ønsker triklosanforbud

Det bakterieresistente stoffet finnes i både tannkrem og kosmetikk.

Tannkrem

Colgate Total+Whitening, inneholder 0,3 prosent triklosan.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK|

Hans Jørgen Talberg

Vi har ønsket triklosanforbud i mange år, sier Hans Jørgen Talberg fra Mattilsynet.

Foto: Øyvind Syrrist / NRK
Randi Bertelsen

Triklosan er i vår studie satt i sammenheng med allergi mot inhalasjonsallergener som for eksempel pollen, men ikke astma. sier Randi Bertelsen.

Foto: NIEHS
Colgate

Dette er en av tannkremene som inneholder triklosan.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Mattilsynet kjemper ofte for forbud mot forskjellige stoffer.

Nok en gang ønsker de et forbud mot det bakteriedrepende stoffet triklosan.

Har forsøkt lenge

Mattilsynet har over lang tid, på grunnlag av utredninger fra Vitenskapskommiteen for mattrygghet (VKM), hevdet at dette stoffet ikke bør være i kosmetikk grunnet frykt for resistens.

– Vi vil ha totalforbud mot triklosan. Det er et bakteriedrepende middel, og VKMs undersøkelser indikerer at viktige medisiner kan bli uvirksomme. Dette har vi tatt opp med EU-kommisjonen flere ganger, og det har vært mye frem og tilbake, sier Hans Jørgen Talberg, seniorrådgiver i Mattilsyent til NRK.no.

Skal vi ha en endring i kosmetikkregelverket må kommisjonen gjennomføre disse endringene.

– VKM har kommet opp med tre vurderinger og holder fast ved at det er en kritisk fare for resistens og kryssresistens. EUs komité har lenge vært kategorisk uenig, men er noe mer enig med oss nå, fortsette han.

Det viser seg også at nyere forskning tilsier at stoffet kan ha en uheldig virkning på hjertemuskulaturen.

– Folkehelseinstituttet (FHI) har vært opptatt av allergi, men det er et tilleggsmoment. Vi ønsker et forbud grunnet resistensfaren, det har vi gjort i alle år, understreker Talberg.

Finnes i tannkrem

– Vi mener bruken av triklosan har gått tilbake, men det er fremdeles noen produkter som inneholder dette, opplyser Talberg.

Da Mattilsynet sjekket triklosaninnholdet i forskjellige produkter i 2001, fant de en liten mengde i 29 av produktene, hvorav seks av dem var tannkremer.

Etter det NRK.no kjenner til er det i dag minst en tannkrem som inneholder triklosan.

– Colgate tannkrem markedsfører 15 forskjellige tannkremvarianter i Norge. En av disse varianter, Colgate Total+Whitening, inneholder 0,3 prosent triklosan som i vår formulering har klinisk dokumentasjon for å redusere plakk og tannkjøttproblemer, sier Jens Berle, administrerende direktør for Colgate-Palmolive Norge til NRK.no.

Det er omtrent samme mengde som da Mattilsynet sjekket i 2001.

– Vi benytter ikke triklosan i noen av våre øvrige produkter, legger han til.

Norske myndigheters syn på bruk av triklosan i bransjeproduktene er godt kjent hos Kosmetikkleverandørenes forening (KLF), og formidlet til EU's vitenskapskomite (SCCS) og EU Kommisjonen en rekke ganger de siste årene.

– Bransjens bruk av triklosan er vesentlig redusert de senere år, og brukes i dag hovedsakelig i begrensede mengder i enkelte tannkremer for å redusere plakk og tannkjøtt problemer. Denne bruken bedømmes som trygg av EU’s vitenskapskomité SCCS i gjentatte risikovurderinger, senest i 2011, sier KLFs direktør Ingrid Standal til NRK.no.

Kjenner du til andre produkter som inneholder triklosan? Send oss en e-post.

Muligens allergifremstillende

Folkehelseinstituttet har sammen med Oslo universitetssykehus, Universitetet i Oslo og National Institute of Environmental Healt Sciences (NIEHS) i USA sett på innholdet av triklosan i urinen til over 600 barn mellom 2001 og 2004.

– Triklosanen var målbar hos over halvparten av barna, og noen av dem hadde høye verdier, hvilket kan tyde på at de har vært disponert for flere kilder, sier Randi Bertelsen, forsker fra FHI til NRK.no.

Noe kommer inn gjennom krem på huden, noe gjennom armhulen etter deodorantbruk, men det meste blir værende i spyttet fra tannkrem.

– Norge har faset ut bruken de siste årene, men det har ikke USA. Vi planlegger å følge opp dette med yngre barn for å se på nivåene etter utfasingen, legger hun til.

En nylig publisert amerikansk studie fant også sammenheng mellom allergi og triklosan hos amerikanske barn.

Nivåene de målte på de norske barna var like høye som i USA.

– Triklosan er i vår studie satt i sammenheng med allergi mot inhalasjonsallergener som for eksempel pollen, men ikke astma, forklarer hun videre.

Likevel er det for tidlig å gå ut med en allergiadvarsel på dette stoffet, fordi man trenger eksperimentelle studier for å kunne si mer om en mulig årsakssammenheng.

Amerikanske kilder: Les mer om triklosan her, her og her.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.