NRK Meny
Normal

Upopulære Colgate Total

En av Norges mest solgte tannkremer Colgate Total er ikke spesielt populær blant norske tannleger. Selv om reklamen hevder det motsatte.

Se også: STOPP USANN REKLAME!

Colgate

Fra reklamen til Colgate Total

 

 

Du har kanskje sett reklamen til Colgate Total. Der en tilsynelatende troverdig bergensk kvinne med en tannklinikk som kulisse anbefaler oss å bruke tannkremen Colgate Total, for å få mest mulig sunne tenner. Reklamen avsluttes med følgende påstand:

«Anbefalt av de fleste tannleger verden over»

 

Colgates hemmelige studie

Forbrukerinspektørene har bedt Colgate om å dokumentere påstanden som skulle tilsi at et flertall av verdens tannleger fra Kina til Brasil går rundt og anbefaler Colgate-tannkremen.

Colgate viser til en studie med tannleger fra 33 land, men da FBI ber om å få se nærmere på studien får vi som svar at den må holdes hemmelig av forretningsmessige grunner.

Hva anbefaler norske tannleger egentlig?

FBI gjorde derfor en egen undersøkelse der 175 norske tannleger deltok.

Ingen ville anbefale Colgate Total generelt, men 3 prosent sa at de anbefalte tannkremen til enkelte pasienter som er spesielt utsatt for bakterieangrep.

56 prosent av tannlegene uttrykte seg kritisk til Colgate Total fordi den inneholder triklosan, mens de resterende 41 prosent ikke ønsket å si noe positivt eller negativt om tannkremen.

– Colgate Total er ikke jeg begeistret for. Jeg synes ikke det er fint å forrykke en naturlig balanse av bakterier. Munnen har flere hundre forskjellige bakterier og inntar du noe bakteriedrepende så forandrer du den balansen og det vil på sikt gi problemer, sier tannlege Henning Lundstrøm.

Heller ikke tannlege Lillian Hajdu ved Majorstuen tannlegesenter vil på noen måte anbefale Colgate Total.

– Nei, absolutt ikke. Jeg vet at den inneholder et stoff som kan gjøre bakterier resistente. Jeg vil heller ikke at mine pasienter skal få drept alle bakteriene sine i munnhulen fordi det er faktisk noen vi trenger som er gode, sier Hajdu.

Sensodyne og Zendium

Blant norske tannleger er det andre tannkrem-merker enn Colgate som i størst grad blir nevnt hvis de først skal anbefale tannkrem.

47 prosent av tannlegene sier at de anbefaler Zendium til pasienter som har problemer med munnskold, mens 41 prosent sier at de anbefaler Sensodyn til pasienter som har problemer med ising i tennene.

Dømt i Storbritannia

I Storbritannia hadde de en lignende reklame for Colgate Total. Den sa at mer enn 80 prosent av tannlegene anbefaler Colgate.

Colgate måtte i vinter fjerne denne reklamen. En britisk klagenemd dømte den som villedende etter å ha sett på dokumentasjonen Colgate viste til. Colgates telefonundersøkelse holdt ikke mål.

I Norge er det ennå ingen som har stoppet Colgates reklamepåstand.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.