Hopp til innhold

Marihuana bedre enn alkohol?

Hun er 24 år og ber allmennlege Jørgen Skavlan om et ærlig svar på spørsmålet om marihuana er noe verre for kroppen enn alkohol. Det får hun.

Illustrasjonsbilde røyking
Foto: Eeg, Jon / Scanpix

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 24 år som rett og slett lurer på hva det er som er så farlig med marihuana? Når det er snakk om bruk og når er det misbruk, og er det noen helsemessig forskjell på å røyke en joint og å drikke seg full?

Jeg har blitt lært opp til å holde meg unna alle narkotiske stoffer, men jeg syns det er litt vanskelig å finne argumenter for det. Jeg vet at de fleste narkotiske stoffer finnes i ulike legemidler, og hvis leger gir det til pasienter, hvorfor kan ikke alle bruke det i kontrollerte former og bare bare en gang i blant?

Jeg prøver ikke å få deg til å godkjenne marihuana, men hva er det vi blir advart mot? Alkohol er jo lovlig og er etter det jeg forstår verre for kroppen - både mentalt og fysisk. Håper på et ærlig svar fra deg.

Jørgen svarer

Jørgen Skavlan
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Hei. Du skal få et ærlig svar. Det du spør meg om er nok vel så mye et politisk, moralsk, generasjonsmessig og juridisk spørsmål som et medisinsk spørsmål.

Professor Jørg Mørland, som vel er en av landets mest kunnskapsrike innen rusfeltet, har følgende å si om saken.

Dersom de kroppslige skadene etter alkohol- og cannabisbruk skal sammenlignes, må man ta hensyn til bruksmønsteret. For eksempel vil bruk av alkohol 2-3-ganger i uka være mindre risikabelt enn bruk av cannabis 2-3-ganger i uka. Dette fordi bruk av cannabis medfører en økt risiko for mentale helseplager i motsetning til alkoholbruk.

– Ved tung, daglig bruk av stoffene, vil alkohol etter alt og dømme representere den største risikoen for å utløse en rekke ulike helseplager av meget alvorlig karakter. Tung cannabisbruk vil øke risikoen for langvarige psykiske helseplager, men ha mindre risiko knyttet til seg enn alkohol, avslutter Mørland.

Cannabis gir altså få fysiske skader sammenlignet med alkohol, men bruken kan forårsake psykoser og føre til forverrelser av psykiatrisk sykdom. Det er relativt få organskader observert ved bruk av cannabis. Alkohol derimot, er svært skadelig for både vår fysiske og psykiske helse, om man ikke er nøktern og har full kontroll med inntaket.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

(Svarteksten i denne artikkelen er endret etter det opprinnelige publiseringstidspunktet, etter ønske fra Jørg Mørland og Jørgen Skavlan. Wikileaks har omtalt artikkelen som sensurert, hvilket ikke er tilfelle.)

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)