- Har hatt solid dokumentasjon
Reidun Førde, medlem i rådet, slår tilbake mot uttalelsene om at utvalget ikke har hatt god nok dokumentasjon. Det er Senter for metodevurdering som har gitt gruppen råd.
- De har kommet til at det er en liten gevinst. Risikoen for å dø av brystkreft er cirka 3 prosent hvis man ikke er med i undersøkelsen og cirka 2,5 prosent hvis man er med.
Denne gevinsten er ikke stor nok til at utvalget anbefaler å gi mammografi høy prioritet.
- Bedre måter å bruke pengene på

Brystkreft tar livet av 800 kvinner i Norge i året, og er den vanligse kreftformen blant norske kvinner. 123 millioner kroner er bevilget til å gjøre mammografiscreening landsdekkende og gratis innen årets utgang. Regjeringen har satset stort på å komme i mål.
Men like før målet er nådd, ba helseministeren et ekspertpanel se nærmere på nytten.
Rådet kom fram til at et mammografitilbud til alle landets kvinner mellom 50 og 69 år koster for mye i forhold til hva som blir oppnådd. De mener det er usikkert om nytten av screening for å oppdage brystkreft er større enn ulempene.
- Det finnes ganske sikkert alternative måter å bruke disse pengene på som vil være mer effektive i forhold til å løse grunnleggende problem innenfor helsevesenet, sier Idar Magne Holme, leder for rådet.
Framprovoserer kreft?
3-4 prosent av kvinnene som blir undersøkt får indikasjoner på at de har kreft, uten at dette er tilfellet.
Holme mener også det er for liten kunnskap om effekten av strålingen.
- Det kan også kanskje være slik at selve strålingen som benyttes i mammografien kan framprovosere kreft, uttaler han. Han viser til internasjonal forskning, samt en helt ny rapport fra Senter for medisinsk metodeforskning som rådet har vurdert.
Instituttoverlege Frøydis Langmark i Kreftregisteret mener rådet tar feil i sin vurdering. Langmark sier det ikke er noe som tyder på at strålingen ved mammografi er farlig.
– Har rådet hatt nok informasjon, spør Langmark, og legger til at hun ikke tror det.
Kreftregisteret leder det statlige mammografiprogrammet i Norge, som Stortinget i 1998 vedtok å gjøre landsdekkende.
Informeres ikke om farene

Da PULS besøkte mammografibussen i Værøy i Lofoten i forrige uke, sto det ikke noe om ulempene ved mammografi i informasjonsbrosjyren som kvinnene fikk fra staten. Det til tross for at helseminister Dagfinn Høybråten i desember i fjor ble informert om at mammografi kan gjøre mer skade enn nytte, ifølge omfattende internasjonal forskning.
Helsedepartementet vil ikke følge rådet
– Det kommer ikke på tale å sløyfe mammografiundersøkeslene, fordi det er altfor stor grad av internasjonal enighet om at de har en positiv forebyggende effekt på brystkreft, sier statssekretær Kristin Ravnanger i Helsedepartementet.