Sjokolade for hjertet

Den syndige nytelsen forebygger hjerteinfarkt og slag.

Sjokoladehjerte
Foto: Sinar 2

Kilde: Livescience.com

Når middagsbordet er ryddet og kaffetørsten siger innover en vanlig hverdagshelt, da oppstår lett en syndig liten tanke på sjokolade. Og den gode nyheten er: Lukk opp skapet og knekk deg en bit, det er bra for deg!

Beviset du har ventet på

Er du en sjokoholiker?

En liten rute sjokolade om dagen beskytter nemlig mot hjertesykdom, skal vi tro en ny italiensk studie.

Ikke likegyldig hvilken sjokolade

Dessverre er det ikke så enkelt som at all sjokolade er sunt. Det gjelder å holde seg til de mørke variantene, og i moderate mengder.
Melkesjokolade har liten effekt.

Det sunne snackset

Det ideelle inntaket er ifølge den italienske studien 6,7 gram per dag. Enkelt sagt bør en 100 grams mørk sjokoladeplate for "medisinsk" bruk vare i 14 dager. Legg den ved siden av tranen i kjøleskapet og nyt den daglige dosen!

Reduserer risiko for infarkt og slag

Kroniske betennelser i vevet i blodomløpet er en risikofaktor for hjertesykdommer som hjerteinfarkt og slag. Forskerne fant ut at det var en sammenheng mellom inntak av sjokolade og forekomsten av slike betennelser. 4849 friske personer deltok i studien.

Studien tok utgangspunkt i at de høye forekomstene av antioksidanter i kakaobønnen kunne være gunstig mot betennelser.

- Resultatene er oppløftende. Personer med et moderat sjokoladeinntak har betydelig lavere nivå av C-reaktivt protein (betennelsesmarkør, red. anm.) i blodet, sier lederen av studien Romina de Giuseppe til Livescience.com.

- Sjokolade mot kronisk trøtthet

Sjokolade og kvinner

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.