NRK Meny
Normal

Magetrening og vond rygg

Noen mageøvelser kan forverre ryggsmerter. Søk hjelp for å få riktige øvelser.

trening
Foto: Scanstockphoto

Spørsmål

Hei. Jeg trenger veldig å trene magemusklene mine fordi det er rundt magen jeg har fettet. Men en kranglete rygg og påvist prolaps nederst i ryggen gjør at sit-ups er vonde å ta i perioder.

Har du noen gode råd for gode og effektive mageøvelser som kan styrke og slanke magen min?

Svar fra Jorunn

Hei. Du skriver at du har fått påvist prolaps. Jeg vil fraråde deg å gjøre øvelser som provoserer smertene, slik som sit-ups. 

Fordi det er viktig at du ikke gjør øvelser som kan forverre ryggplagene dine, vil jeg ikke foreslå generelle øvelser for deg i dette svaret.

Jeg vil derfor på det sterkeste anbefale deg å ta kontakt med en fysioterapeut som kan veilede deg og vise øvelser som passer for deg og de problemene du beskriver.

God bedring og lykke til!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse, NIH

LES OGSÅ  Bli kvitt bilringen  
                    Øvelser for rak rygg

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.