NRK Meny
Normal

Må ofte på do

Hvorfor må sønnen på 5 år opp flere ganger om natta for å tisse?

Vasker seg (Illustrasjonsfoto)
Foto: ScanStockPhoto

Spørsmål

Hei. Gutten min på 5 år må opp flere ganger om natta for å tisse. Det kommer ikke mye - bare noen «småskvetter». Han får med dette veldig dårlig nattesøvn.

Han sluttet med bleier før han fylt 3 år og er som oftest tørr om natta. Vi tar han som regel opp for å tisse før vi legger oss. Vi har også levert urinprøve hvor alt var negativt. Hva kan dette være?

Jørgen svarer

Toalett
Foto: Alexander Nordby / NRK

Hei. Det høres ut som om han har det vi kaller en «overaktiv blære». Hos en 5-åring er blære og lukkemuskler ofte ikke helt modnet. Han kan ha en blære som sender for mye vannlatingssignaler, selv ved små mengder urin.

Les også
Må ofte på do om natta
11-åring som tisser på seg

Det er også viktig å forsikre seg om at urinen er steril, gjerne ved dyrkningsprøve, slik at man er helt sikker på at han ikke har en blærekatarr.

Hos voksne har vi flere typer medisiner som kan hjelpe, men disse egner seg ikke for barn.

Nesesprayen Minirin kan hjelpe hos noen barn med nattlige vannlatingsplager. Den er trygg og vel verdt å prøve.

Ellers vil som regel slike situasjoner roe seg av seg selv, men om det ikke går over bør man vurdere å be om en vurdering hos en barnelege.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.