Hopp til innhold

Lag din egen fruktjuice

Prøv denne juicen som gir deg «fem om dagen» på rekordtid.

Fruktjuice
Foto: Erik Hannemann

Se Fedon Lindberg lage juicen
Slik lager du din egen juice

«Fem om dagen»-juice

Fersk, hjemmelaget frukt- og grønnsaksjuice smaker nydelig, og kan hjelpe deg å nå dine fem om dagen på en to tre.

For å lage juice, trenger du en såkalt saftsentrifuge eller juicemaskin. Det får du hos elektrokjedene fra rundt 700 kroner og oppover. Start med en billigvariant, så kan du heller oppgradere hvis du bruker den ofte.

Velg en variant som kan håndtere hele frukter som epler og lignende. Det vil si at materen helst bør ha relativt vid åpning. Pass på at den er lett å demontere og rengjøre.

Fersk, hjemmelaget juice bør oppbevares i kjøleskap og drikkes innen 1-2 døgn. Du kan gjerne fryse den, men den smaker aller best når den er helt fersk.

Slik lager du juice:

Jordbær

Jordbær er godt i juice.

Foto: www.frukt.no

2-3 gulrøtter

2 appelsiner

3 dl blå druer

2 epler

3 dl jordbær eller andre bær

3 rødbeter

Fjern skallet fra frukt og grønnsaker, med mindre de er økologiske. Vask alt som ikke har skall. Kutt opp i passende biter (avhengig av materen på saftsentrifugen) og kjør det gjennom maskinen.

Kjøttet fra frukten og grønnsakene skilles ut. Du beholder vitaminene og mineralene i juicen, men en del av kostfiberet går tapt. Derfor bør du eventuelt blande litt av kjøttet inn i juicen. Hvis du ikke siler juicen vil du likevel få i deg noe fiber.

Slik lager du en smoothie full av antioksidanter

Se mer om mat og helse i nett-tv
Mat for bedre helse med Fedon Lindberg

Ikke juice i stedet for vann

Juice
Foto: colourbox.no

Ren fruktjuice sørger for vitaminer, mineraler og noe fiber, og et glass per dag burde ikke skape problemer for de fleste, med mindre du er sterkt plaget av insulinresistens, diabetes eller overvekt.

Å drikke juice i stedet for vann er derimot ikke særlig lurt, for juice har et høyt innhold av enkle sukkertyper og energi.

Du får omtrent samme mengde energi fra 3,5 dl usøtet appelsinjuice som fra to egg eller 150 gram yoghurt naturell, som begge deler er mer mettende alternativer med et mer balansert næringsinnhold.

Det er også mye sunnere å spise en eller to porsjoner frukt om dagen enn å drikke et glass juice fra de samme fruktene.

Nyere forskning har påvist at det å drikke juice eller brusdrikker, ikke gir de samme metthetssignalene som fast føde. Det innebærer at mange ikke spiser mindre for å ta høyde for den ekstra energien fra juicen de drikker. Dermed risikerer de å legge på seg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)