Hopp til innhold

Kyssing minsker stress

Masse fysisk kontakt, kyssing og klemming er ifølge ny forskning den beste måten å stresse ned på.

Kyss
Foto: lev dolgachov

Hvis du føler at de mange rådene for bedre helse er vanskelige å følge, kan kanskje dette være noe for deg?

Par som klemmer og kysser hverandre har nemlig et lavere stressnivå fordi de utskiller hormoner som fortrenger stresshormonene kortisol og adrenalin.

Studien er publisert i fagbladet Psychosomatic Medicine. Resultatene kan muligens forklare hvorfor mennesker som er gift, eller lever i nære forhold, har bedre helse og lever lengre enn single, skriver Reuters.

Les også
Facebook demper stress
Slik stresser du ned

Undersøkelsen er gjort på 51 tyske par og viser at intimitet hjelper på jobbstress.

Uansett om de holdt hverandre i hånden eller hoppet til køys, så hadde par med mye kroppslig kontakt mindre av stresshormonet kortisol, enn par som hadde lite eller ingen fysisk kontakt.

Bedre humør

Utover effekten på stressnivået, påvirket de mange berøringene også humøret. Par som kysset mye var ganske enkelt i bedre humør.

Undersøkelsen er bare gjort på mennesker som lever i parforhold. Det er derfor ikke sikkert at det samme gjelder hvis du kysser andre enn kjæresten din.

Test deg selv: Er du stresset?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)