Hopp til innhold

Kløe i underlivet

Det klør og klør og ingenting hjelper. Vår ekspert har forslag til hva det kan være.

Underliv (Illustrasjonsfoto)
Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

 

Spørsmål

Jeg har i lengre tid hatt ekstrem kløe i underlivet, det vil si i huden og ikke i skjeden. Det startet da jeg ble gravid, fikk lungebetennelse og måtte gå på penicillin. Det klør og klør, og jeg har vært hos fastlege, gynekolog og hudlege, men ingen finner ut hva dette er. De ser bare at det er veldig rødt.

Jeg har smurt med Dermovat, Locoiol, Aloe vera, Locobase repair med mere, men ingen ting hjelper. Tar nå lysbehandling syv dager i uken. Det så ut til å hjelpe litt, men så snudde det. Så nå er alt håpløst. Har prøvd protopic også, men uten at det hjalp. Har du noen forslag til hva dette kan være?

Åse svarer

Jeg skjønner at du er oppgitt! Det er ikke lett å hjelpe deg uten å undersøke deg, men jeg prøver med noen spørsmål;

Har du blitt undersøkt med tanke på soppinfeksjon? Det vil si at legen har tatt avskrap fra huden, sett etter sopp i mikroskopet eller eventuelt sendt prøve til dyrkning. Du har kanskje også prøvd preparater mot sopp som for eksempel Canesten, Pevaryl eller Lamisil uten at du skriver om det?

Dusj

Ikke bruk sterk såpe!

Foto: ScanStockPhoto

Det kan selvsagt være tilfeldig at kløen begynte etter antibiotikakuren, men sopp kan oppstå i forbindelse med dette og gir ofte uttalt kløe.

Rød hud og kløe er imidlertid også typisk for andre tilstander som eksem eller psoriasis. Har du noen i nær familie med noen av disse hudsykdommene? Har du hatt eksem som barn eller senere, såkalt atopisk eksem, astma eller allergi?

Psoriasis får man ofte i form av veldig tørr, flassende hud på albuer, knær, i navlen, hodebunnen, øreganger eller andre steder på kroppen. Enkelte kan imidlertid ha psoriasis bare i underlivet.

En spesiell eksemvariant som kalles lichen simplex kan man godt få i underlivet. Denne tilstanden opprettholdes av at man klør på området. En annen mulighet er et kronisk irritativt kontakteksem som kanskje startet på grunn av en allergisk reaksjon.

Jeg går ut i fra at du har byttet ut alle typer såper og kremer du har brukt tidligere. Du bør heller ikke vaske deg med en mild såpe mer enn én gang daglig.

Bruker du truseinnlegg må det også utelukkes en allergisk reaksjon på dette, selv om det nok er meget sjeldent.

Mitt råd er at du ikke må gi opp! Få en ny henvisning til en annen hudlege hvor det blir lett spesielt etter sopp og at du får lagt en «lappetest» for å få utelukket en allergisk reaksjon på innholdsstoffer i diverse kremer, som du jo har brukt mange av.

Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen 
Åse Haugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdommer

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)