Klager hårfarge inn til Mattilsynet

Forbrukerrådet mener at markedsføringen av et hårfargemiddel som kan gi allergi er direkte villedende, og klager produktet inn til Mattilsynet.

Hårfarging.

Flere hårfargemidler framstilles som sunne og miljøvennlige. – Villende, mener Forbrukerrådet.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Tidligere i år testet Forbrukerrådet 12 hårfargemidler. Testen viste at alle produktene inneholder stoffer som kan gi alvorlige allergiske reaksjoner.

10 av dem har også kjemikalier som kan være hormonforstyrrende.

Se testresultatet her.

Naturigin Organic Beauty, dark cofee Brown 3.0

Forbrukerrådet ber Mattilsynet vurdere markedsføringen av ”Naturigin Organic Beauty'.

Foto: Forbrukerrådet

Ifølge Forbrukerrådet forsøker flere av de testede produktene å framstille seg som sunne og miljøvennlige.

Rådet mener at hårfargemiddelet Naturigin Organic Beauty, dark cofee Brown 3.0 er verstingen.

Dette produktet har Forbrukerrådet nå klaget inn til Mattilsynet, som kontrollerer at kosmetikk blir produsert og solgt slik regelverket krever.

– Markedsføringen av Naturigin Organic Beauty er direkte villedende. Det er ingen ting ved produktet som tilsier at det er bra for verken deg eller miljøet, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Dette hårfargemiddelet kan blant annet kjøpes på apotek.

LES OGSÅ:

Ny måte å farge på?

– Hårfargen er opplagt like allergifremkallende, selv om det faktisk skulle medføre riktighet at produktet inneholder ”ecocert certified organic oils and 10 other pure and gentle organic extracts”. Det er heller ikke lett å finne belegg for at dette er «en ny måte å farge håret på», sier Instefjord.

I klagen til Mattilsynet viser han blant annet til den norske kosmetikkforordningens krav til markedsføring:

Når kosmetiske produkter merkes, gjøres tilgjengelig på markedet og annonseres, skal tekst, navn, varemerker, bilder og figurer eller andre tegn ikke brukes til å antyde at disse produktene har egenskaper eller funksjoner som de ikke har.

Gunstein Instefjord

De testede hårfargemidlene er verstingprodukter, mener Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet

Forbrukerrådet reagerer også på bruken av merkeordningen Ecocert, en sertifisering av økologisk produksjon som også omfatter kosmetikk og hudpleieprodukter.

– At man har rørt inn en dråpe avokadoolje er mindre vesentlig. Dette er verstingprodukter som inneholder skadelige kjemikalier og allergifremkallende stoffer. Fortell oss om det som betyr noe, sier Gunstein Instefjord.

– Overraskende

Siv Kjersti Rodal hos importøren Midsona er overrasket over Forbrukerrådets konklusjoner.

– Våre produkter er strengt kontrollert, slik at de ikke skal bryte med regelverket. Dette er viktig for oss, sier Rodal til NRK.no. Hun er kvalitet- og regulatorisk ansvarlig i Midsona.

Rodal forteller at importøren og den danske produsenten har hatt en grundig gjennomgang av innholdsstoffene i Naturigin Organic Beauty, uten å finne noe som skulle tilsi at det aktuelle hårfargemiddelet markedsføres på en villedende måte.

– Hver enkelt ingrediens er nøye vurdert. Produktet har for øvrig en veldig lav konsentrasjon av fargestoffer, og er allergimerket med advarsler i henhold til regelverket, sier hun.

– Forventer helhetsvurdering

Siv Kjersti Rodal legger til at importøren gjerne tar en dialog med Forbrukerrådet og Mattilsynet om ordlyden på emballasjen, selv om firmaet mener at merkingen er klart innenfor regelverket.

– Det er bra at Forbrukerrådet følger med på dette markedet. Men jeg forventer at man vurderer all informasjon før det tas en endelig vurdering. Det har ikke skjedd i dette tilfellet, mener hun.

Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet håper at klagen til Mattilsynet kan bidra til at produsentene skjerper merking og markedsføring av hårfargemidler.

Samtidig etterlyser han en strengere offentlig regulering av skadelige kjemikalier i kosmetikk.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)