Hopp til innhold

Kjøpe kondom til tenåringen min?

Det kan være pinlig - men gjør det likevel. Eksperter råder foreldre til å snakke med ungdommen om sex.

Tenåring, jente
Foto: ScanStockPhoto

 - Du kan ikke begynne med de mest intime tingene når barnet er i puberteten, da blir det bare pinlig, sier lege og daglig leder ved Senter for ungdomshelse, samliv og seksualitet (SUSS), Mette Hvalstad til bladet PULS.

Hun mener foreldre bør lære barna positive holdninger til kropp og seksualitet gradvis fra de er små.

LES OGSÅ: Hvorfor har vi sex?

- Normaliser sex

- Foreldre er veldig viktige personer i barns liv. Vi får fremdeles mange spørsmål om mensen, hygiene og den første sæduttømmingen. Ungdommen har behov for kunnskap om dette, og det er foreldre de rette til å gi, sier Hvalstad.

Når du skal snakke med ungdommen om sex, kan det lønne seg å normalisere seksualiteten, samtidig som du viser respekt for privatlivet til barnet ditt.

Snakk om sex når det oppstår en naturlig situasjon.

- Oppdater deg

Ekspertene anbefaler også at du skaffer deg kunnskap om både moderne prevensjonsmetoder, homofili og debutalder - før du snakker med tenåringen om sex.

LES OGSÅ: Slik har du sikker sex

I tillegg kan det være lurt å prate litt om emosjonelle og relasjonelle aspekter ved å ha sex. Forklar at det finnes ingen oppskrift og at hver enkelt må prøve seg frem.

 

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)