Hopp til innhold

Kjapp og sunn matlaging

Det tar ikke lengre tid å velge sunne måter å tilberede maten på.

Wok (Illustrasjonsfoto)
Foto: colourbox.no

Raskt og sunt

Tid, eller kanskje heller mangelen på den, er ofte det som får oss til å velge kjappe og kanskje usunne løsninger når vi skal lage mat.

Mange føler også at de ikke har nødvendig kunnskap om hva som er sunt og ikke. Da er det greit å ty til noe ferdig på pose eller i pakker, som kjapt kan stekes i panna, settes i mikroen, eller røres sammen i gryta på få minutter.

Grønnsaker

Sørg for å ha det du trenger i kjøleskapet.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Med litt planlegging er det mulig å lage god, sunn og næringsrik mat hver dag, og det trenger ikke kreve noe mer tid enn det vi tror er oppskriften på hurtigmat.

Det som er viktig, er at du sørger for å ha et minimum av basisingredienser i huset. Å handle litt hver dag krever både tid og energi. Da er det bedre at du planlegger uka og sørger for at det du trenger ligger i kjøleskapet når du trenger det.

Å lage mat dagen i forveien er også en smart løsning. Da har du maten klar når du kommer hjem fra jobben, varmer den opp, spiser, hviler, og lager mat til neste dag i ro og fred.

Gode metoder

Når du har sørget for å ha tilgjengelig det du trenger, kan du begynne å tenke på hvordan du tilbereder maten.

Med litt trening vil du etter hvert oppdage at en «ferdig» pastarett ikke er noe kjappere enn den du selv rører sammen av ferske tomater og urter, hvitløk og olivenolje.

Og det er ikke tvil om hva som er best for deg og helsa di. Dessuten er det metoder som både er kjappe og sunne, og samtidig er gode alternativer til steking og fritering. Prøv:

  • Woksteking
Wok (Illustrasjonsfoto)

Woking er raskt og sunt.

Foto: colourbox.no

Det er en kjapp og sunn metode for matlaging som krever lite fett. Du beholder næringsstoffene i maten, og siden wokmat ofte inneholder mye og flere typer grønnsaker, sørger du samtidig for å spise fargerikt. Prøv gjerne fisk i wok. Fet fisk som laks, ørret og tunfisk egner seg spesielt godt. Det samme gjør magert kjøtt som kylling og svin.

  • Alt i en gryte
Tomatsuppe

Sunn og god tomatsuppe.

Foto: Kim Holthe/frukt.no

En annen alt i ett metode er å servere en næringsrik suppe. Dette er perfekt spesielt for linser, bønner, tomater og rotgrønnsaker. Liker du kremet konsistens er det ingen grunn til å tilsette fløte. Du bruker bare stavmikser som gjør suppen tykk og kremete. Eventuelt kan du tilsette litt kesam rett før servering.

Masse urter sørger både for god smak og rikelig med antioksidanter. Selv om grønnsaker ofte mister noe av næringsinnholdet ved koking, vil alt bli liggende igjen i kraften når du drikker suppe, og du får dermed i deg alle de gode stoffene.

  • Ovnsbaking
Komfyr
Foto: Skovdal & Skovdal / colourbox.com

Har du litt tid (mer enn 15 minutter), kan du bake i ovn. Selv om det er mulig å ha ferdige retter på 20 minutter direkte fra ovnen, bør du også prøve deg på langtidssteking. Dette er en måte å bevare de gode næringsstoffene i maten på, i tillegg til at rettene blir ekstra saftige og møre, og du dermed ikke trenger bruke fete sauser som tilbehør.

Å bake i ovn er også ideelt for den som vil lage en rett med «alt i ett». Kutt opp så mange typer rotgrønnsaker du bare kan tenke deg, vend dem i litt olivenolje i en langpanne, og legg kyllingstykker eller fiskestykker oppå.

Ovnsbakt kylling

Ovnsbakt kylling med grønnsaker.

Foto: Erik Hannemann

Dekk med aluminiumsfolie og sett alt i ovnen. De siste ti minuttene kan du ta av folien og skru opp varmen for å få litt stekeskorpe.

Du kan variere med ulike typer krydder. Soya, ingefær og hvitløk gir kinesisk vri, urter og balsamico sørger for Middelhavsfølelsen, og karri skaper indisk stemning. Og så kan alt settes rett på bordet.

Slik beholder du næringsstoffene

* Unngå høye temperaturer som steking på høy varme og frityrsteking. Selv sunne oljer som olivenolje blir usunne når du steker på for høy varme.

* Prøv å dampe heller enn å koke. Ved høye temperaturer mister maten en del av de gode næringsstoffene. Dette unngår du ved å dampe maten, eller bruke langtidssteking på svak varme.

* Tenk rått! Rå mat bevarer alle næringsstoffene. Det er ingenting som slår en kald suppe hvor alle ingrediensene er kjørt med stavmikser, som en spansk gaspacho av olivenolje, løk, hvitløk, paprika, agurk og tomater hvor alle ingrediensene er kjørt sammen. Dette er mer enn fem om dagen!

Salater er også ypperlig rå mat. Det samme er ferskpressede fruktjuicer og smoothies med naturell yoghurt eller kesam. Prøv deg gjerne med nøtter og frø i smoothies også.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)