Hopp til innhold

Kapselkaffe: Topp eller flopp?

Kapselmaskiner er lekre, og gir deg en kjapp espresso uten søl. Men hvem er de topp for og hvem er de flopp for?

Kapselmaskin, flopp eller topp?

Kapselmaskiner som dette er populære, men passer de for alle?

Salget av kapselmaskiner har økt kraftig de siste årene. Maskinene er en stadig sterkere utfordrer både til den tradisjonelle filterkaffen og espressokaffe fra kaffemaskiner som bruker hele bønner.

Men disse kaffemaskinene er ikke det beste valget for alle.

Størst om tre år

I det norske markedet er nok kapselkaffe mer kjent som Nespresso-kaffe. De er den desidert største aktøren i kapselmarkedet.

- Våre kaffemaskiner egner seg for de aller fleste, enten du drikker espresso eller er en vanlig kaffeelsker, sier Kristen Hovland, Nordensjef i Nespresso.

Siden 2003 har Nespresso hvert eneste år doblet omsetningen sin i Norge. Over halvparten av kaffemarkedet vil være kapselbasert om få år, tror Nespresso-sjefen.

- Det kan godt være at kapselbaserte maskiner har den største andelen om tre år. Forbrukerundersøkelser viser at flere fremdeles drikker filterkaffe hver eneste dag, men den andelen er synkende, sier Hovland.

Kisten Hovland

Nespressos Norden-sjef Kristen Hovland tror på fortsatt vekst for kapselkaffe

Foto: Nespresso

Nespresso ønsker å nå bredt, men kan kapselkaffe være topp for alle? FBI søkte svar hos kaffebransjens eget informasjonskontor Norsk kaffeinformasjon.

Trakteren fortsatt best

- Fordelen med kapselmaskinene er jo at du har samme kvalitet hver gang. Det er et enkelt system som hvem som helst klarer å betjene. Det er enkelt og gir lite kaffesøl, men så er du også bundet til den type kapsler som produsenten leverer, sier Marit Lynes. Hun er informasjonssjef i Norsk kaffeinformasjon.

Men for de som i dag kun drikker vanlig kaffe, mener Lynes at trakteren er best.

- Hvis du foretrekker vanlig svart norsk kaffe, så er det imidlertid trakteren som gjelder fortsatt. Kapselkaffemaskinene gir deg ikke ordinær kaffe. De gir deg espresso eller det som kalles lungo, sier Marit Lynes.

Marit Lynes

Kapselkaffe er bra for de som drikker lite kaffe, sier Marit Lynes informasjonssjef i Norsk kaffeinformasjon

Foto: Norsk Kaffeinformasjon

Bra hvis du drikker lite

- Hvis du drikker lite, er kapselmaskinen et godt alternativ. Men drikker du litt mer kaffe, er en helautomatisk maskin som tar hele bønner fortsatt veldig enkel. Samtidig gir den deg muligheten til å variere og prøve ut ulike varianter, sier informasjonssjefen i Norsk kaffeinformasjon.

Nå skal det også sies at en helautomatisk maskin i seg selv ikke gir noen garanti for god kaffe. Man trenger en god maskin og man trenger god kaffe å fylle på med. Disse maskinene er også ofte dyrere enn kapselmaskinene.

Lurer du på hva som lønner seg å kjøpe for deg? Prøv vår kaffekalkulator som tar høyde for både hvor dyr kaffen du kjøper er, hvor mye du drikker og hva kaffemaskinen koster!

- Men hva med de mest kresne?

- Er du vant til kafékaffe, kommer dessverre kapselmaskinen ikke på det nivået. For deg vil da manuell eller helautomatisk maskin med hele bønner gi best resultat, sier Lynes.

Selv om manuelle maskiner kan gi deg den beste kaffen, krever de også litt mer av deg som barista. Er du en dårlig barista som ikke er nøye nok med hvordan du lager kaffe på en manuell maskin, kan det hende du lykkes bedre med en enkel kapselmaskin.

Her er FBI sin topp eller flopp-vurdering:

Flopp for stordrikkeren

Tommelen ned

For deg som kun drikker tradisjonell svart kaffe, og drikker mye av dette både hjemme og på tur, vil kapselkaffe være en flopp

Topp for allrounderen

Tommelen opp

Vil du raskt, enkelt og uten søl ha en espressobasert kaffe, med en smak litt under kaféstandard, så vil kapselkaffe være topp

Flopp for kaffesnobben

Tommelen ned

Er du litt kresen på kaffesmaken og ønsker stor valgfrihet i pris og kvalitet, så vil kapselkaffe være en flopp.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)