Hopp til innhold

Er 3D-tv topp eller flopp?

Nå vil tv-bransjen at du skal bytte ut tv-en din enda en gang, til en 3D-klar tv. Er 3D-tv noe for deg? FBIs nye serie "Topp eller Flopp?" gir deg svaret.

3D-tv, topp eller flopp?

Passer 3D-tv for alle? Programleder Marit Evertsen Grimstad tok den nye teknologien i syn på IFA-messen i Berlin.

Flat tv er ikke nok. HD-tv er heller ikke nok. Skal du ha det nyeste innen tv-apparater må du ha en 3D-klar skjerm, ifølge tv-selgerne.

På verdens største elektronikkmesse IFA 2010 i Berlin dominerte den tredimensjonale tv-teknologien.

3D-bølgen på kino, blant annet som følge av Avatars suksess, har smittet over på tv-bransjen. Men fortsatt gjenstår det å se om 3D på tv blir en suksess.

Forbrukerinspektørene har prøvd ut to 3D-tv-modeller i stuemiljø. I vår nye serie "Topp eller flopp?" finner vi ut hva slags tv-seere som kan vurdere å kjøpe en 3D-tv, og hvem som bare kan glemme det.

LES MER FRA IFA-MESSEN:

Topp for gameren

Tommelen opp

Dersom du liker spill vil du trolig ha stor glede av den ekstra 3D-opplevelsen du får med en 3Dtv. Spesielt bilspill og actionspill av typen førstepersons skytespill vil kunne gi en ekstra innlevelse.

Hvis du ikke må kjøpe tv akkurat nå, kan det imidlertid være lurt å vente til neste år. Det er nesten ingen spill å velge mellom i høst, men i løpet av det neste halvåret vil det komme en rekke 3D-titler, blant annet Gran Turismo 5 som Sony viste en demo av på IFA-messen i Berlin.

Flopp for sportselskeren

Tommelen ned

Er du sportselsker kan du nok på lang sikt se at enkelte idretter får en ekstra dimensjon ved 3D-sendinger, men her er verken standarder eller distribusjon på plass. Akkurat som under fotball-VM vil nok noen få idrettsarrangement produseres i 3D fremover, men det er kun internasjonalt. Ingen norske kanaler har planer om å produsere eller distribuere noe i 3D de nærmeste årene.

Å kjøpe en 3Dtv i 2010 med det formål å få helt andre sportsopplevelser nå, vil nok karakteriseres som en flopp.

Topp for den 3Dfilm-frelste

Tommelen opp

Elsker du 3D-film på kino og ønsker en lignende opplevelse hjemme i stua, vil også en 3Dtv kunne være topp hvis lysforholdene i stua er kontrollerte. Da vi prøvde det ut i ei stue med dagslys ble flimringen som følge av lyset fra vinduene plagsomt i lengden. Først da vinduene var blendet kunne vi nyte dybdeopplevelsen den nye teknologien gir.

Akkurat som for gameren er det få titler å velge mellom av 3D bluray i dag, men neste år vil nok det øke betraktelig. Selv to norske spillefilmer skal nå produseres i 3D.

Flopp for vanlige tv-seere

Tommelen ned

Ser du bare vanlig tv som nyheter, serier og underholdning, trenger du ikke tenke på 3D på mange år. Å kjøpe en tv til 10-20 000 kroner nå bare for å få 3Dtv-teknologi i stua vil være en flopp for deg.

Det er med andre ord mange grunner til å vente med å kjøpe en 3Dtv. Det er første generasjons 3Dtv-er som nå er i salg. Den neste generasjonen vil trolig bli både bedre og billigere.

Noen år frem i tid kan det godt være at tv-en du kjøper uansett hva du velger er 3D-klar, i hvert fall over en viss størrelse. Akkurat som alle flatskjermer etter få år var HD-klare.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)