Kan slå deg bevisstløs

Usikret bagasje og løse gjenstander i bilen kan få svært alvorlige følger i en kollisjon. Selv en vannflaske kan slå deg bevisstløs, sier forsker på trafikkulykker og bilvrak.

Vannflaske i bil

Dersom du må bråbremse, kan vannflasker som ligger løst i bilen treffe den som sitter foran hardt i hodet. Dette bildet er tatt fra en reell situasjon.

Foto: Norsk Luftambulanse

Mange familier skal reise på bilferie til sommeren, og for at barna skal være rolige utstyrer de gjerne dem med både drikke og elektroniske duppeditter i baksetet. Det kan få langt alvorligere konsekvenser enn det du kanskje tror.

Trine Staff, forsker på trafikkulykker og bilvrak

Ipader, laptoper, kameraer og andre harde gjenstander må pakkes som vanlig bagasje, sier Trine Staff, forsker på trafikkulykker og bilvrak i regi av Norsk Luftambulanse.

Foto: Lars-Erik Vollebæk / Norsk Luftambulanse

– Det er vanskelig for de fleste av oss å tenke at en vannflaske kan skape så stor kraft, men en bråbrems har medført at sjåfører har blitt truffet i nakke eller hode og slått bevisstløs.

Det sier Trine Staff, forsker på trafikkulykker og alvorlige personskader i regi av Norsk Luftambulanse.

Hun tilføyer at det er verdt å tenke på at øker du farten på bilen så øker også farten på de løse gjenstandene inne i bilen.

LES OGSÅ: Dette kan være livsfarlig i bil

Ikke nettbrett eller laptoper i baksetet

Det er svært fristende å la barna holde på med elektroniske duppeditter under lange bilturer i ferien, men dette advarer forskeren Trine Staff mot.

–En god regel er å tenke at det du ikke vil at noen skal slippe i hodet på deg fra ti meters høyde, det skal du heller ikke ha liggende løst i bilen. Du ville kanskje ikke ha valgt å få et nettbrett i hodet, derfor skal de pakkes som vanlig bagasje, sier hun.

Det gjelder også laptoper, mobiltelefoner, kameraer og andre harde gjenstander.

Fastmontert dvd-spiller på hodestøtten i bilen er det eneste forsvarlige, ifølge Staff.

Hun sier at det kan høres overdrevent ut, men kommer du i en situasjon der du må bråbremse, er risikoen for alvorlig personskade svært stor dersom harde og spisse gjenstander er usikret.

Trygg trafikk mener du kan legge de aller fleste gjenstander godt plassert på gulvet bak førersetet..

Kristin Øyen,Kommunikasjonssjef i trygg Trafikk

Bilen kan endre kjøreegenskapene dramatisk med for tung skiboks, sier Kristin Øyen, Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

Foto: Trygg Trafikk

Det er likevel viktig at du ikke legger drikkeflasker der, dersom den har fri passasje under førersetet. Den kan da havne under bremsepedalen og føre til farlige situasjoner, sier Kristin Øyen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

Hun legger til at dvd-spilleren må ha en festeordning, men trenger nødvendigvis ikke være fastmontert.

LES OGSÅ: Farlig feilsikring av barn i bil

Dødsulykker med usikret tung bagasje

Det har skjedd flere dødsulykker ved at folk har pakket tunge kofferter og bager feil, ifølge forsker Trine Staff.

– Da har de pakket det ytterst i bagasjerommet eller på toppen av annen bagasje. Da ligger ikke koffertene stødig, sier Staff.

Hun forteller at det er flere eksempler på at biler har bråbremset og kofferter har fått så stor fart at baksetet er blitt presset fremover. Da har det hendt at passasjerer er blitt klemt mot forsetet og fått så store indre skader at de har omkommet.

– Det er derfor særdeles viktig å legge tung bagasje nederst mot seterryggen slik at den ligger stødig. Den skal også sikres med stropper.

Riktig pakket bil

Denne bilen er pakket riktig, ifølge Norsk Luftambulanse.

Foto: Terje Heiestad/Norsk Luftambulanse

– Vi registrer også at folk pakker høyt uten sikkerhetsnett eller gitter som sikrer bagasjen. Det kan være svært farlig spesielt dersom du har barn i baksetet som sitter bakovervendt. Da kan de bli truffet av bagasje i voldsom fart. Det er absolutt den store skrekken, sier Staff.

LES OGSÅ: Ta med bilsete til barna på ferie

Pakk skiboksen riktig

Når hele familien reiser på ferie og skal være borte i flere uker, blir ofte plassen i bilen for liten. Mange bruker da skiboksen.

– Husk at skiboksene har en grense for mye vekt de kan tåle så tenk fornuftig og legg de aller letteste tingene som soveposer der, sier Staff.

– Blir skiboksen for tung kan den i verste fall løsne, advarer hun.

Kristin Øyen i Trygg Trafikk mener at det også er viktig å understreke at bilens kjøreegenskaper endrer seg dramatisk, spesielt i svinger ved tunglastet skiboks.

Hun kommer med noen råd for å sørge for at folk pakker bilen riktig:

  • Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet. Store gjenstander bør plasseres i bagasjerommet eller sikres i en boks eller et bagasjenett. Husk på å sikre sitteputer.
  • Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen. Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir inn i baksetet og ødelegger det.
  • Hvis ingen sitter i baksetet, kan du sikre seteryggen ved å feste setebeltene. Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.
  • Fordel lasten fra side til side så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste gjenstandene nederst, i midten og så langt foran som mulig.
  • Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet.
  • Ved transport av lang og tung last kan du legge baksetet ned.
  • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.

LES OGSÅ: Tips for å få en vellykket bilferie

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)