Jenter mer Facebook-avhengige

Blir fanget av sosiale medier på en annen måte enn gutter, mener svenske eksperter.

Tenåringsjente på internett
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Gutter blir avhengige av spill, mens jenter blir avhengige av Facebook. Det er hovedtrenden ifølge svenske terapeuter.

- Facebook opptar mye tid hos jentene. Vi får mange e-poster og telefoner fra foreldre til jenter som har blitt fanget av sosiale medier, sier avhengighetsekspert i Stiftelsen ungdomsvård Sven Rollenhagen til Nyhetskanalen.se .

Verken i Sverige eller Norge finnes det offisielle tall på hvor mange tenåringsjenter som er internettavhengige.

Faresignaler

Det er vanlig at tenåringer bruker en del tid på internett, og de fleste av dem har ikke et problem. Hvis tenåringen bruker flere timer hver dag på nettet, og det går ut over skole, sosialt liv og måltider, kan det være grunn til å reagere.

- Et typisk tegn på avhengighet er at de ikke bare bruker mye tid på disse nettstedene, men også når de snakker med familie og venner kretser mye av samtalen rundt de sosiale nettstedene, sier Sven Rollehagen.

Han legger til at Facebook har trekk som gjør det lett å bli avhengig.

- Det kommer stadig nye brukere til, og muligheten til hele tiden å få flere venner trigger lystmekanismene. Man lengter hele tiden etter å få oppleve det på nytt, mener Rollehagen.

Jenter tar føringen

Petter Bae Brandtzæg er forsker ved Sintef og bekrefter at jentetrenden på nettsteder som Facebook er tydelig.

- Jenter er mer aktive enn gutter på nettsamfunn. Dette er den første arenaen innenfor teknologien at jentene tar føringen, forteller han.

- Det er en stor gruppe som bruker nettsamfunn til smalltalk og sosialisering, og de er i stor grad jenter. Gutter går oftest fort inn, sjekker oppdateringer, eventuelt diskuterer et eller annet og går ut igjen.

Brandtzæg vil imidlertid ikke betegne nettavhengighet som noe stort problem.

- Det er veldig små tall når vi snakker om nettavhengighet i sykelig forstand. Jeg vil heller si at jenter er mer interessert i sosiale medier og bruker dem mer.

Kjønnsforskjeller ved bruk av Facebook

Hvor ofte bruker du Facebook?

Menn/gutter

Kvinner/jenter

Aldri eller nesten aldri

47%

29%

En eller flere ganger i måneden

12%

11%

En eller flere ganger i uken

14%

14%

Daglig

25%

45%

Vet ikke

2%

1%

Antall spurte personer

703

669

Kilde: Brandtzæg/SINTEF, 2009

 

 

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)