Hvem kom først: Høna eller egget?

Spørsmålet har plaget og moret oss siden Aristoteles. Nå har forskerne funnet svaret.

Kylling og egg
Foto: www.colourbox.com

Filosofer, akademikere og pubgjester har fundert og kranglet i tusenvis av år. Nå kan pønskingen på et av klodens mest grunnleggende spørsmål være over: Hvem kom først: Høna eller egget?

For mens Aristoteles mente at både egg og høne måtte ha oppstått samtidig, er ikke dagens forskere enige med ham.

For 77 millioner år siden bygde nemlig en vordende mor et reir på elvebredden. Den lille kjøttetende dinosauren la egg som lignet mistenkelig på fugleegg.

Konklusjonen...

Velociraptor dinosaur

Dinosaurene som la eggene skal ligne velociraptor dinosaurene.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Reiret er nå et fossil på museum i Canada og gir verdifull innsikt i hvordan fugler har utviklet seg.

Palentolog Darla Zelenitsky fra Universitet i Calgary i Canada har forsket på det svært sjeldne funnet.

- Egget kom før høna. Høner (og andre fugler) utviklet seg lenge etter de kjøttetende dinosaurene som la disse eggene, sier Zelenitsky i følge LiveScience .

Dinosauren eller egget?

Det var med andre ord verken høna eller noen andre fugler som la de første eggene. Spørsmålet kan dermed omformuleres: Hvem kom først: Dinosauren eller egget?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Og så kan selvsagt diskusjonen fortsette. For det virkelige spørsmålet handler ikke om hvor kyllingen kom fra. Det handler om mer høytsvevende skapninger som konsekvenser, livssykluser og evolusjon.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)