NRK Meny
Normal

Hjelper proteinpulver?

Øker muskelveksten om man bruker proteinpulver?

Muskler (Illustrasjonsfoto)
Foto: ScanStockPhoto

Spørsmål

Hei Jorunn. Jeg er en mann i 20-årene som er 191 cm høy og veier 95 kilo. Jeg trener både utholdenhet og hard styrketrening. Rundt regnet trenger jeg 180-190 gram proteiner på dager med hard styrketrening, men jeg får bare i meg 100 gram ved vanlig kosthold.

Manualer
Foto: ScanStockPhoto

Les også
Så mye proteiner trenger du

Jeg har lest at muskelveksten øker om man bruker proteintilskudd sammen med karbohydratrik mat, og har derfor drukket litt proteinshake rett før og etter styrketreningen.

Her om dagen så jeg imidlertid på Puls at proteinshake ikke fungerer og bokstavelig talt går rett i do. Vurderer derfor å slutte med det. Jeg ønsker ikke å bli «stor», men det er jo litt kjedelig å trene styrke hvis det jeg egentlig gjør er å brenne bort muskulatur. Har du noen tips til meg?

Svar fra Jorunn

Hei. De fleste idrettsutøvere får dekket sitt proteinbehov gjennom vanlig mat dersom man er litt bevisst på kostholdets sammensetning.

Personlig vil jeg ikke anbefale proteinshaker.

Disse produktene er dyre, og det er en dårlig løsning når kostnadene vurderes mot effekt.

Ut i fra et helsemessig perspektiv vet vi også at for mye proteiner kan være en stor belastning for nyrene.

Les også
Hva vet du om proteiner?

Magert kjøtt

Magert kjøtt er en god proteinkilde.

Foto: Birgit Reitz-Hofmann

Du bør spise noe proteiner til hvert måltid. Dette kan du passe på ved å spise proteinrikt pålegg til brødskivene. Egg, fisk-og kjøttpålegg, hvitost og cottage cheese er gode kilder. Yoghurt og kornblanding er også bra.

Les også
Få i deg nok proteiner

Til middag kan du også være selektiv og velge mat som inneholder mye protein, for eksempel tunfisk og kyllingfilet.

Her er en liten oversikt over proteinkilder som viser hvilke mengder av henholdsvis animalske og vegetabilske matvarer som gir rundt 10 gram protein.

Proteintabell

Animalsk mat

Vegetabilsk mat

2,5 dl lettmelk

4 skiver fullkornbrød

2 dl yoghurt

90 g kornblanding

1 1/2 skive hvitost

330 g kokt pasta

70 g cottage cheese

400 g kokt ris

2 små egg

150 g bønner/linser

50 g fiskefilet

200 g bakte bønner

40 g kyllingfilet

120 g tofu

35 g filet av kjøtt

60 g nøtter eller frø

50 g tunfisk (på boks)

2,5 dl soyamelk

(Kilde: Olympiatoppen)

Jeg håper du har fått noen tips du kan ha nytte av.
Lykke til videre med trening og ernæring!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse, NIH

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.