Hopp til innhold

Her er de tryggeste utdanningsvalgene

Søknadsfristen for høyere utdanning nærmer seg. Slik gjør du deg aktuell for fremtidens jobbmarkedet.

Kollasj av yrker

Hvilken utdanning søker du? Siste frist i årets opptak er 15. april.

Foto: COLOURBOX.COM/ LARS ERIK SKREFSRUD (NRK)/OLE ANDREAS BØ (NRK)

Skal du søke en trygg utdanning eller satse på den mer usikre jobbdrømmen? Fristen er 15. april og ekspertene råder søkere til å følge motivasjonen og hjertet, men samtidig være realistiske med tanke på jobbmuligheter.

– De mest utrygge yrkene er de du ikke tar utdannelse til. Skaffer du deg høyere utdanning får du samtidig muligheten til videreutdanning senere, sier karriereveileder Hanne Heiervang.

Hanne Heiervang

Karriereveileder Hanne Heiervang oppfordrer alle til å søke på flere studier slik at man har mulighet til å omprioritere før fristen.

Foto: Caroline Roka

Ny kunnskap

For det holder ikke lenger å bare kunne et fagfelt. Yrkene er i endring og i fremtiden vil man måtte veksle mellom flere fagområder samtidig. Og man må være villig til å lære nye ting.

– Evnen og ønsket om å lære blir det viktigste fremover. Når du har tatt en utdanning er du ikke ferdig utlært, du har så vidt startet, sier seniorforsker ved OsloMet Arild Henrik Steen.

Arild Henrik Steen

Seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet Arild Henrik Steen mener ønsket om å lære blir det viktigste i arbeidslivet fremover.

Foto: BENJAMIN A. WARD

Han sier at det du lærer på et studie ofte er gammeldags og at innholdet fort kan bli utdatert.

– Det viktigste du lærer på studiet er først og fremst evnen til å lære, sier han.

Og det er nettopp evnen til å tilnærme seg ny kunnskap og teknologi som er nøkkelen om du skal lykkes i jobbmarkedet.

Arbeidslivsekspertene mener disse tre områdene er de tryggeste veiene dersom du vil være sikret jobb i fremtiden:

1. Omsorg

Velger du et omsorgsyrke som for eksempel sykepleier eller vernepleier, er du sikret jobb i fremtiden, ifølge ekspertene.

På sykehjem

– Når verden blir mer digital er det nettopp kompetanse på relasjon som står igjen, mener forsker Arild Henrik Steen.

Foto: Colourbox

– Dette er jobber som ikke kan bli helt automatisert. Du setter et menneske og ikke en robot ved siden av et døende menneske, sier Heiervang.

Evnen til å samarbeide og utvikle dialog med kunder, kollegaer og pasienter vil være en ettertraktet egenskap. Steen kaller det relasjonskompetanse og mener dette er noe av det aller viktigste i fremtiden.

– Når verden blir mer digital er det nettopp kompetanse på relasjon som står igjen. Det er en unik kompetanse som ikke kan erstattes, mener han.

2. Kunnskap

Også alle yrker som handler om å lære bort kunnskap vil det være bruk for i fremtiden.

– Det er få arbeidsledige lærere og det er behov i hele landet. Det er også mange som går av med pensjon og som må erstattes i årene som kommer, forteller seniorrådgiver i NAV Johannes Sørbø.

Klasserom

Tar du en lærerutdanning går du en trygg arbeidsfremtid i møte.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

Er du blant dem som prøvde å lage levebrød av hobbyen din eller satset på et utøvende yrke, kan lærer være en mulig videreutdanning.

– Kanskje kommer du til en punkt hvor det blir for krevende å satse på drømmen, da er det fint å kunne ta pedagogikk å lære bort det du kan, sier Heiervang.

3. Teknologi

Er du glad i å programmere, finne tekniske løsninger eller jobbe med infrastruktur? Det er i denne kategorien av yrker man ser for seg at fremtiden og de nye jobbene befinner seg.

– Dette er yrker som handler om å finne nye og mer effektive måte å drive Norge på, sier Heiervang.

Merjem Emma Torlo Djugum tester VR-briller

Teknologisk grunnkompetanse vil bli noe av det aller viktigste i det fremtidige arbeidslivet, mener ekspertene.

Foto: Mats Arnesen / NRK

Arild Henrik Steen beskriver det som en teknologisk grunnkompetanse han mener blir viktig i alle yrker.

– Sykepleieryrket kommer til å se helt annerledes ut i 2030 enn det gjør i dag. De må nok håndtere velferdsteknologi, samtidig som de må forstå brukernes behov og begrensninger.

Sørbø i NAV sier at det allerede er stor etterspørsel etter denne teknologiske kompetansen i flere yrker.

– Mange bedrifter oppgir et udekket behov, og vi vet det blir et økende behov for både IT-sikkerhet og teknisk kompetanse, sier han.

Ekspertenes søketips

Selv om det er lurt å tenke smart når man skal velge utdanning, er de enige om at det er viktig å velge noe du kan trives med.

– Følg hjertet, men bruk hodet. Desto vanskeligere yrke du peiler deg inn på, jo mer dedikert må du være, sier Steen.

Johannes Sørbø råder alle til å finne sitt interessefelt, og å velge den tryggeste veien innfor dette.

Johannes Sørbø

Johannes Sørbø i NAV råder alle å finne sitt interessefelt, og å velge den tryggeste veien innfor dette.

Foto: Ingar Næss

– Det beste tipset vil uansett være å fullføre det du bestemmer deg for. Hvis ikke kan det bli vanskelig å komme inn på jobbmarkedet, sier han.

Les mer om søketips her.

– Pass på at du består eksamen slik at du får vitnemålet du trenger for å komme inn på høyere utdanning, sier Hanne Heiervang.

Hun oppfordrer alle til å søke flere studier slik at du har mulighet til å omprioritere senere.

– Er du veldig usikker søk veiledning eller sjekk utdanning.no, samordna opptak eller de ulike utdanningsinstitusjonenes nettsider, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)