Hopp til innhold

Helsefare i mange nye boliger

Hvert tiende nye bolighus har for høye verdier av radon, selv om byggeforskriftene sier at alle norske hus skal sikres mot den radioaktive gassen. Statens byggtekniske etat er rystet over omfanget.

Ruller med radonsperre

Salget av radonsperrer for nybygg går dårlig. Her er et lager med usolgt radonduk på rull.

Foto: Gard Brox Jensen, NRK

- Norsk byggenæring skjønner ikke alvoret. Det at ti prosent av nye boliger ikke er sikret mot radon stemmer ikke med behovet nordmenn har for sikkerhet i boligene sine, sier assisterende direktør Gustav Pillgram Larsen i Statens byggtekniske etat.

Gustav Pillgram Larsen

Mange bransjefolk mangler kunnskap om radon, mener Gustav Pillgram Larsen i Statens byggtekniske etat.

Foto: Gard Brox Jensen, NRK

Én av ti norske boliger som er bygget etter år 2000 har for høye verdier av radioaktiv radongass. - Dette tallet er rystende, mener Pillgram Larsen.

Byggeforskriftene fra 1997 krever at alle hus skal sikres mot radon.

Sperre i grunnmuren

Radon er en radioaktiv gass som dannes naturlig i grunnfjellet og trenger seg inn gjennom sprekker i gulvet. Når den konsentreres inne kan den være farlig over tid. Hvert år får 300 mennesker lungekreft på grunn av radon her i landet.

Den enkleste måten å sperre gassen ute på er å legge en duk i grunnmuren under bygging. Det kan gjøres utbedringer i etterkant ved hjelp av tetting og ventilering, med det er langt dyrere og mer komplisert.

I fjor gjorde Statens strålevern en undersøkelse av boliger bygget etter år 2000. Den viste at til tross for byggeforskriftene var det ikke bedre stilt med nye hus enn med eldre.

Alle som prosjekterer og bygger har ansvaret for at byggeforskriftene overholdes og at nye hus blir radonsikre. Det kan være entrepenører, arkitekter, byggmestere og rådgivende ingeniører.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Byggmester Jon Petter Andersen og huseierne Thorbjørn Karlsen og Annette Simensen.

Annette Simensen og Thorbjørn Karlsen bor i et nytt hus med svært høye radonverdier. Nå får de hjelp av byggmester Jon Petter Andersen (t.v.)

Foto: Gard Brox Jensen, NRK

Dyster statistikk

Annette Simensen og Thorbjørn Karlsen er to av dem som har havnet i den dystre statistikken. For tre år siden kjøpte de huset sitt, som var splitter nytt, på Torp ved Fredrikstad. Det var byggmester Jon Petter Andersen og hans firma som solgte tomtene og førte opp husene på boligfeltet.

Det ble ikke lagt inn radonsperrer i de husene som lå på leirgrunn. Ett av dem var Simensens og Karlsens. Etter at de var med i Strålevernets undersøkelse viste det seg at innelufta i rommene deres hadde svært høye radonverdier.

- Vi ble sjokkert og trodde ikke det var mulig sier de. - Det er tråkig ettersom vi har fire barn som bor her. Så lenge det er kreftfremkallende er dette ikke noen all right følelse, mener Simensen.

Byggmester Andersen tror nå at det er pukken som ble lagt under huset som inneholder radon. Han lover å sette i verk tiltak for familien slik at huset deres blir fritt for radon. Han sier også at han vil foreta målinger i de andre husene på boligfeltet.

- For lite kunnskap

Gustav Pillgram Larsen i Byggteknisk etat sier at du må vite hva du står overfor hvis du skal la være å sikre et nytt hus mot radon. Han mener at byggebransjen sliter med å forstå viktigheten av å sikre mot radon fordi gassen er usynlig og først kan få konsekvenser lenge etterpå.

- Mange i bransjen mangler kunnskap, sier han.

Radonsperre

Radonsperren (rødfarget) monteres i grunnmuren når huset bygges, og forhindrer at skadelig gass siver opp gjennom gulvet.

Foto: Gard Brox Jensen, NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)