Godt nok kledd når du jogger?

Ett lag eller to er ikke nok - ofte må tre lag til på kalde dager.

Løper i snøen

Norge byr på enkelte utfordringer, som bekledning - året rundt. En kald og ubehagelig opplevelse kan fort ta knekken på treningslysten, så det gjelder å kle seg godt. Helst med ull innerst, så svette transporteres ut.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det frister kanskje ikke like mye som på lune sommerkvelder, men etter en løpetur, føles sofaen enda bedre.

– Du får jo en euforisk følelse og det blir ekstra godt å kose seg inne med stearinlys og så videre, sier personlig trener og eier av DRIV trening på Skøyen i Oslo, Tessa Sørensen til NRK.no.

– Men det er viktig å kle seg godt, så det ikke blir en kald og ubehagelig opplevelse. Jeg har en løpegruppe på tirsdager, og nå har de endelig skjønt at de til og med må ha på vanter og hals - da synes de det er godt å løpe igjen.

Les også: Jogger for å finne kjærligheten

Tre lag

Tessa Sørensen anbefaler tre lag på kroppen;

– Jeg bruker ull innerst, så fleece - og vindtett ytterst. Det fungerer veldig godt for meg. Det innerste laget må transportere svette vekk fra kroppen, og det ytterste må ikke være for tett.

– Det er lurt med litt vanntett jakke hvis det regner, men regntøy er naturligvis en dårlig idé. Det blir for svett. Husk at en ti år gammel vindjakke eller -bukse fungerer like godt som en splitter ny og dyr. Det er jo ingen som ser hvem du er når du pakker deg godt inn uansett, ler hun.

Les også: - Jogging gjør hjernen større

Hals istedet for lue

Det er velkjent at mye varme slipper ut av hodet, men etter en stund, kan lue bli for varmt.

– Det er veldig lurt å løpe med hals! Gjerne to, så den ene kan dras over hodet og ørene når man trenger varme der - og enkelt dras ned igjen. Det er ikke noe stas å løpe med lue i hånda, sier Tessa Sørensen

– På hendene fungerer votter bedre enn vanter, synes jeg. Langrennsvotter både puster og holder på varmen. Og det er viktig at de går langt nok opp, så du ikke blir kald på håndleddene.

Les også: Slik velger du riktige joggesko

Vinterløpesko

Verken snowjogs eller raggsokker er noen god idé. Men et par vinterløpesko bør ha plass til tynne varmesokker.

– Man løper i joggesko, året rundt. Men du kan gjerne investere i et par vinterløpesko som er litt større enn de andre, så du har god plass til et par ekstra sokker, sier treningseksperten.

– Varmesokker finnes for eksempel i mikrofiber med litt ull. Du kan velge mellom mange typer: Sykkelsokker, langrennsokker, slalåmsokker og så videre. Raggsokker får man gnagsår av.

Les også: Derfor blir du støl

For kaldt?

Iblant kjennes det for kaldt bare å puste vanlig ute. Bør man trene ute når gradstokken faller mot minus 20?

– For meg er minus 15 en magisk grense, og jeg ville satt den ved minus 10 hvis jeg var utrent. Det er ikke bra med altfor kald luft ned i lungene, sier Sørensen til NRK.no.

– Er det masse snø og veldig glatt, kan en skitur være minst like morsom og effektiv trening. Og uansett er det alltid hyggeligere å trene sammen med noen enn alene!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.