Hopp til innhold

Giftstoffer i skrulokk på barnemat

Barnemat på glass er fjernet fra danske butikker – men selges fremdeles i Norge.

Barnemat
Foto: Eliese Laustsen / NRK

Norske matbutikker selger fortsatt glass med babymat med giftstoff i lokket, mens Danmark trekker varene tilbake fra butikkhyllene.

Dansk lov forbyr giftstoffet Bisfenol A (BPA) i alle barneprodukter fra 0 til 3 år.

Les også: Miljøgift i kvitteringer

Tomme butikkhyller

1. juli tømte danske matbutikker hyllene for middagsglass til småbarn.

Årsaken er det nye forbudet mot glass som inneholder giftstoffet Bisfenol A.

Barnemat

Dette barnematglasset har giftstoffet BPA i lokket.

Foto: Eliese Laustsen / NRK

Stoffet finnes i skrulokkene på de mest kjente middagsglassene til Hipp, Nestlé og Semper.
Danske butikker opplever derfor tomme hyller i butikkene til produsentene får laget nye lokk uten BPA.

BPA er et kjemikalium som brukes i hardplast og som Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) i Norge ønsker å fase ut fordi stoffet er giftig og kan føre til hormonforstyrrelser.

Danmark fikk i sommer en ny lov som forbyr BPA-produkter rettet mot barn. I Sverige forbereder også regjeringen et nasjonalt forbud mot Bisfenol A i tåteflasker.

I fjor høst stanset mer enn 4000 norske matbutikker salget av tåteflasker med Bisfenol A etter at NRK Forbrukerinspektørene og Grønn hverdag orienterte forbrukerne om det danske lovforslaget.

Eneste landet som forbyr BPA

Danmark stoler ikke på EUs grenseverdier for BPA og er eneste EU-land som innfører et midlertidig BPA-forbud i emballasje rettet mot barn mellom 0-3 år. Det er produkter som tåteflasker, tutekopper og annen barnematemballasje.

- Jeg er veldig glad for at danske politikere har tatt mer hensyn til befolkningens sunnhet enn til EUs indre marked og kjemikalieindustrien, sier Miljøkoordinator i Enhedspartiet, Per Clausen.

Han har kjempet for en slik lov i flere år og synes det er ubegripelig at den rød-grønne regjeringen i Norge ikke gjør det samme.

Babyglassene selges i Norge

NRK har fått bekreftet av barnematprodusenten Hipp at de samme skrulokkene som ble forbudt i Danmark i sommer fortsatt selges i norske butikker.

- Vi følger reglene i de respektive land og norske myndigheter har ikke forbudt BPA i babymatglassene, sier Julia Kronlund, Nordisk ansvarlig i Hipp.

Hun forstår bekymringen til norske foreldre, men beroliger og sier at stoffet ikke kommer i direkte kontakt med barnematen.

- Men vi skal tilby nye skrulokk uten BPA på det norske markedet i september, sier Kronlund.

Bengt-Ove Hagen, kvalitetsdirektør i Ica Norge, bekrefter også at middagsglassene som selges i Norge er de samme som er trukket tilbake i Danmark.

- Det er de samme glassene som selges i Norge. Jeg har snakket med både Hipp og Nestlé, som beroliger med at mengden av BPA er godt innenfor kravene til norske myndigheter. Jeg stoler på dette, sier han.

Fortsetter salget

Kine Søyland, informasjonssjef i Norgesgruppen, kjente ikke til forbudet i Danmark eller innholdet i skrulokkene.

- Vi har ikke grunnlag for å tro at ikke regelverk og forskrifter er fulgt, men vi har bedt leverandørene våre om å komme med dokumentasjon på at produktene er innenfor regelverk og reguleringer for å være på den sikre siden, sier hun.

Norgesgruppen vil foreløpig ikke gjøre noen tiltak i forhold til å fjerne barnematen fra butikkhyllene
.

- Vi må ta ett skritt om gangen. Det er foreløpig ikke grunnlag for å trekke produktene fra markedet, men vi følger selvfølgelig saken. Skulle det komme frem ny kunnskap som tilsier at produktene ikke er sunne, så vil vi selvfølgelig forholde oss til det og handle deretter.

Hagen fra Ica mener bekymrede foreldre kan føle seg trygge.

- Jeg vet ikke bakgrunnen for danske myndigheters avgjørelse, men vi stoler på Hipp og Nestlé når de sier at mengden BPA i lokkene ikke utgjør noen risiko. Vi kommer derfor til å fortsette å selge middagsglassene, opplyser han.

Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag

Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag.

Foto: Grønn Hverdag

- Det er dobbeltmoralsk av produsenter som Nestlé å stanse salget i Danmark, men fortsatt selge glassene i Norge, mener leder i Grønn Hverdag , Tone Granaas.

Hun sier det er en unødvendig risiko når det finnes alternativer og at BPA bør fases ut i alle produkter, og ikke bare i de land der bruken får medieomtale.

- Det er pussig at EU-landene kan innføre forbud, mens Norge som står utenfor EU må ta hensyn til EUs regler.

Mattilsynet avventer

- Når det gjelder sikkerheten ved bruk av BPA i produkter under Mattilsynets ansvarsområde, avventer Mattilsynet konklusjonen fra EUs vitenskapskomité EFSA, opplyser Hans Jørgen Talberg, seniorrådgiver i Mattilsynet.

EFSA’ endelige konklusjonen var forventet i juli, men arbeidet har vært så omfattende at den nå sies ikke å ville foreligge før i slutten av september.

- Som kjent ble tåteflaskene med BPA trukket fra markedet, og dermed ble en eventuell risiko for skade på det uutviklede nervesystemet i de aller minste barna også fjernet. Mattilsynet så da ikke noen grunn for å iverksette tiltak verken overfor disse produktene eller de andre som bidro mye mindre til eksponeringen, legger han til.


Synes du Norge bør forby middagsglassene? Delta i diskusjonen nedenfor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)