Dagligvarebutikkene tømmer hyllene

Over 4000 dagligvarebutikker i hele landet stanser umiddelbart salget av smokker og tåteflasker som inneholder miljøgiften bisfenol A. De fleste apotekene har allerede gjort det samme.

Tåteflaske
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Matvarekjeden Coop har i dag sendt ut melding til alle sine butikker om å trekke tilbake salget av tåteflasker og smokker som inneholder miljøgiften bisfenol A. I går gjorde flere av de store apotekkjedene det samme.

- Vi ser at det er viktig å iverksette strakstiltak, i likhet med apotekene. Vi stanser salget umiddelbart, og håper at dette gjør det enklere for forbrukerne å velge riktige produkter, sier informasjonsdirektør i Coop Bjørn Kløvstad til Forbrukerinspektørene.

Også Rema1000, Norgesgruppen og Ica stopper salget umiddelbart.

– Vi vil unngå usikkerhet blant forbrukerne, sier Innkjøpsdirektør Martin Klafstad.

– Vi trekker tilbake produktene fra våre 630 butikker, forteller Bengt-Ove Hagen, kvalitetsdirektør for Ica og Rimi.

Norgesgruppen har over 1900 butikker i landet, alle trekker tilbake produktene i dag.

- Velger føre-var-prinsippet

– Vi har trukket alle produkter med bisfenol A fra butikker, informerer Elin Rugnes Andersen, fungerende fagdirektør for Aliance apotek og Boots apotek.

De har 140 butikker i Norge.

– Vi har også trukket produktene fra nettbutikken vår, legger hun til.

Spesialkjeden Babyshop, som også finnes mange steder i landet, lover å tømme hyllene i neste uke.

- Vi velger føre-var-prinsippet. Alt skal bort i neste uke. Ettersom hele 75 prosent av våre produkter inneholder bisfenol A, betyr det at utvalget hos oss blir noe dårligere i tida framover. Men vi satser på å fylle opp med flere bisfenol-frie alternativer ganske snart, sier daglig leder i Babyshop Andreas Tønnesen.

Mulig helsefare

Etter at Forbrukerinspektørene og miljøorganisasjonen Grønn Hverdag satte søkelyset på saken i forrige uke, har også apotekkjedene Apotek 1, Vitus og Ditt Apotek bestemt seg for å avslutte salget av alle smokker og babyflasker som er laget av polykarbonat.

Denne plasttypen kan avgi miljøgiften bisfenol A (BPA) når den varmes opp. Mange forskere mener BPA kan være helseskadelig for små barn, selv om dette ikke er endelig bevist.

Bisfenol A finnes kun i den harde plasten (polykarbonat) på smokkene og tåteflaskene. Men den myke tuten på produktene skal være trygg, og er laget av andre plastmaterialer som silikon eller latex.

Øyvind Odland, professor i medisin ved Universitetet i Tromsø, er blant de ekspertene som advarer mot bruken. Han mener føre-var-prinsippet er den eneste løsningen inntil vitenskapen kan konkludere med om stoffet er helseskadelig eller ikke.

Odland mener polykarbonat i tåteflasker bør forbys, slik man allerede har gjort i Danmark, Canada og enkelte delstater i USA.

Stor pågang

Apotek

Føre-var-prinsippet gjelder nå hos apotekene som selger tåteflasker.

Foto: Nordahl, Aleksander / SCANPIX

Dansk Apotekerforening har tidligere anmodet importører og butikker om å selge bisfenolfrie tåteflasker. Nå kommer altså de norske apotekene etter.

- Vi har hatt stor pågang fra kunder etter FBIs oppslag, forteller markedsdirektør Janicke Ruud Nielsen i kjeden Ditt Apotek.

- Behovet for informasjon er stort hos småbarnsforeldre. Nå tar vi tilbakemeldingene deres på alvor og trekker tilbake alle produkter med BPA, sier hun.

Apotek 1 skriver på sine hjemmesider at uåpnede flasker og smokker med BPA som er kjøpt hos dem kan returneres til apoteket.

Mye i hyllene

Grønn Hverdag har nylig gjennomført en omfattende sjekk av BPA i smokker og tåteflasker. Den viste at en lang rekke av produktene på det norske markedet inneholder denne miljøgiften, og at flere av dem var til salgs på apotekene.

Mattilsynet i Norge vurderer om salget av flasker og smokker laget av polykarbonat skal forbys i Norge . Statens Forurensningstilsyn har allerede foreslått et slikt forbud.

Selv om Coop, Babyshop og de fleste norske apotekene nå stanser salget av produkter med polykarbonat/BPA, kan flere av de omdiskuterte flaskene og smokkene kjøpes andre steder.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)