Hopp til innhold

Fraråder tv for barn under to år

Hold de minste unna tv, er det klare rådet fra barneleger i USA. – Jeg er langt på vei enig, sier barnepsykolog Willy Tore Mørch.

Lite barn foran tv

De minste barna forstår ikke småbarns-tv, advarer barneleger.

Foto: Colourbox.com

Setter du minstemann i vippestol foran «Drømmehagen» og tenker at han får noe ut av det? Tvert imot, advarer den amerikanske barnelegeforeningen AAP.

– Mange videoer for spedbarn og småbarn markedsføres som lære-tv, selv om det ikke finnes noe som tyder på at de fremmer barns utvikling, uttaler barnelege Ari Brown, som har ledet arbeidet med foreningens retningslinjer.

Han understreker at tv-programmer bare kan være utviklende for barn hvis de faktisk forstår innholdet og sammenhengen i det de ser.

Hvis ikke kan man oppnå at barnets utvikling blir bremset, fordi tv-tiden fortrenger aktiviteter de faktisk ville fått noe ut av.

La barna leke i stedet

Barn under to har ikke forutsetninger for å forstå hva de ser, mener barnelegeforeningen.

Dermed kommer bare tv-tid i veien for aktiviteter som de burde drevet med for å lære seg å mestre nye ting.

Foreldre bør heller la barna leke fritt og kommunisere med andre mennesker enn å plassere dem foran en skjerm, er AAPs råd.

– Da lærer barna å tenke kreativt, løse problemer og tenke logisk. Motoriske evner utvikles også gjennom ustrukturert lek, sier Brown.

– Langt på vei enig

Willy-Tore Mørch

Toåringer får lite ut av tv, og bør aldri se på tv alene, mener barnepsykolog Willy Tore Mørch.

Foto: Universitet i Tromsø

Professor i psykologi Willy Tore Mørch er langt på vei enig i uttalelsene fra AAP.

– Det er begrenset hva barn under to år får med seg, og i prinsippet støtter jeg rådet om at de ikke skal se tv. Men jeg vil ikke være helt kategorisk, sier han til NRK.no.

– Det finnes programmer som er tilpasset små barn, for eksempel «Drømmehagen». Hvis man ser slike programmer sammen med barna, snakker om det man ser og hjelper barna til å forstå, da er det ikke skadelig, understreker han.

Barn under to år skal ikke se tv alene, er Mørch enig i. Hvis de først skal se, må det være i samspill med en voksen.

Begrenset tid

– Uansett klarer ikke de minste å være oppmerksomme særlig lenge, sier Mørch.

– Mer enn 20 minutter vil ingen så små barn ha noen nytte av, uansett hvor tilstede foreldrene er, slår han fast.

Han tror rådene fra de amerikanske barnelegene også er litt farget av amerikanske tv-vaner.

– I USA er det ikke uvanlig at tv-en står på døgnet rundt. Det er ikke bare toåringer det er skadelig for, det er skadelig for alle, sier Mørch.

– Det er nok mer uvanlig at norske foreldre lar tv stå på hele tiden med all slags programmer når det er små barn tilstede. Men noen bruker nok tv litt som barnevakt, og det skal man være forsiktig med når barna er så små, avslutter han.

Hva mener du? Delta i debatten nedenfor.