Ser gjerne Trygdekontoret i reprise

Trygdekontoret får tre ganger så mange seere på grunn av opptaksmuligheten vi har med PVR-boksen og nett-tv.

Trygdekontoret - Sesongpremiere

Du trenger ikke stresse om du ikke får sett Trygdekontoret den dagen det sendes. Ta det opp, eller se det i nett-tv. Du er ikke alene.

Foto: Ole Kaland/NRK / NRK

Opptaksmuligheter av programmer gjør at tv-vanene våre er i rask endring. Om NRKs nye dramasatsing sendes akkurat den lørdagen du skulle i en vennemiddag, gjør det ingen verdens ting. For enten programmerer du PVR-boksen til opptak, eller du ser programmet i nett-tv en dag det passer bedre.

– På det meste sees en tredjedel av enkelte dramaserier i opptak, sier analysesjef i NRK, Kristian Tolonen.

Ifølge nye tall fra TNS og NRK for våren 2011 ser vi langt mere tv i opptak enn tidligere

Daglig dekning/bruk i %

Daglig dekning/bruk i prosent

Foto: NRK

Trygdekontoret

Tolonen bruker programmet Trygdekontoret som et eksempel på vårt endrede seermønster:

– Om vi viser Trygdekontoret kun en gang «live», har programmet for eksempel 87.000 seere. På grunn av to repriser, opptaksmuligheter alle tre gangene, og tilgang til å se på nett-tv, kan programmet ha opp mot 300.000 seere.

Det er først og fremst kvinner som tar opp tv-programmer på PVR for å se dem igjen senere.

– Dette har med hvilket innhold kvinner og menn foretrekker. Det er i all hovedsak drama og underholdning som blir sett i opptak. Sport og nyheter vil vårt publikum helst se live.

Nett-tv

Når det gjelder nett-tv har ikke tallene akkurat eksplodert. Det er de mellom 20 - 29 år, som ser mest nett-tv. De eldre kommer på bane og utgjør størsteparten av seerne når noe streames live.

Total stream, fire kanaler

En oversikt over den totale streamingen i fire kanaler fordelt på alder.

Foto: NRK

– Vi ser ingen stor vekst i nett-tv-seing totalt så langt. Toppene kommer når det er store ting som skjer i nyhetsbildet, og når publikum ikke har noen vanlig tv tilgjengelig.

Tolonen viser til begivenheter i året som har gått.

– I mars var det Ski-VM. Det finnes ikke tv på alle arbeidsplasser, og mange logget seg på fra jobb. På det meste hadde vi rundt 100.000 mennesker som så nett-tv samtidig.

Han forteller videre at bryllupet mellom Kate og William skapte en ny topp i mai. Sendingen fra Hurtigruta det samme i juni.

– Og så var det den tragiske 22. juli. All mediebruk økte dramatisk den dagen. Både tv, radio, internett, mobil og nett-tv.

Skader ikke tv-seing

Han mener det viktigste er at ingen ting tyder så langt på at man skader den vanlige tv-seingen ved å gjøre programmene tilgjengelig også i andre kanaler.

– Du gir bare publikum flere muligheter til å se godt innhold.

Kulturstrøm