Tv korter ned levetiden

Det er en direkte sammenheng mellom inaktivitet foran skjermen og hjerte- og karsykdommer, ifølge ny undersøkelse.

Mann ser på tv i sofaen

Det er ikke det å se på skjermen i seg selv som er det farlige, men det å sitte stille foran skjermen og være inaktiv.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

En australsk undersøkelse viser at du som ser tv mer enn fire timer daglig, har økt risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer med hele 80 prosent, skriver danske Politiken på sine sider.

Stiger med timene

For hver time du bruker foran skjermen øker risikoen for å dø tidligere enn forventet.

9000 personer over 25 år har deltatt i undersøkelsen, og de australske forskerne har studert forsøkspersonenes tv-vaner.

Syv år senere har forskerne sjekket hvordan det stod til med tv-titterne.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Inaktiviteten er farlig

Forskerne kom frem til at om man røyket, hva man spiste og hvor mye en mosjonerte ikke påvirket resultatene i undersøkelsen.

Det var heller ikke det å se på fjernsyn i seg selv som var det farlige, men det å sitte stille foran skjermen og være inaktiv.

Dette førte til at forskerne ønsket å understreke viktigheten av også å informere hvilke konsekvenser innaktivitet kan føre til. Og ikke bare hvor viktig det er å mosjonere for å minske risikoen for sykdom.

Ser du mye på tv? Del dine meninger og erfaringer med andre lesere i kommentarfeltet nedenfor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)