Hopp til innhold

Forbudt sigarett frister mange

Det finnes rundt 40.000 brukere av e-sigaretter i Norge i dag. Mer enn hver fjerde røyker sier de vil kunne tenke seg å prøve, men i Norge er nikotinholdige e-sigaretter forbudt å selge.

E-sigaretter

Hver fjerde røyker vil prøve e-sigaretter.

Foto: BOBBY YIP / REUTERS

En undersøkelse som Ipsos utførte før jul blant 666 voksne personer, viser at 28 prosent av dagligrøykende nordmenn - rundt 175.000 - kunne ha lyst til å begynne å bruke e-sigaretter, skriver Aftenposten.

Elektroniske sigaretter inneholder en utskiftbar beholder med en væske som enten er med eller uten nikotin. Men ettersom det i dag ikke finnes nok dokumentasjon på innhold og hvilken effekt e-sigaretten har for folk som forsøker å slutte å røyke, er salg i Norge forbudt. Import til eget bruk er imidlertid lov.

- Forbudet bør erstattes

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) mener Ipsos-undersøkelsen viser at misbrukerpotensialet er lite, og at det er ingen grunn til å tro at noen vil begynne å røyke e-sigaretter.

Lund synes forbudet bør erstattes av et regelverk som sikrer produktkontroll og gir konsumentene bedre sikkerhet. Slik regelverket er i dag, er helsemyndighetene i ferd med å kvele en historisk mulighet for redusert sykelighet, mener han.

Strengere tobakksregler i EU er imidlertid snart en realitet. Lund sa til NTB like før jul at unionens nye tobakksdirektiv kan føre til at Norge hever forbudet mot e-sigaretter. Han spådde da at norske røykere kan kjøpe e-sigaretter på lik linje med annen tobakk fra rundt 2017.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)